Ακτίνες λέιζερ και πόλεμος στο Twitter: Η τεχνολογική πλευρά των διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ

Η τεχνολογία μετατρέπεται σε καθοριστικό εργαλείο των διαμαρτυριών του Χονγκ Κονγκ - Από το σύστημα αναγνώρισης προσώπου έως το διαδικτυακό τρολάρισμα.
ASSOCIATED PRESS

Με χιλιάδες συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις υπέρ του δημοκρατικού κράτους του Χονγκ Κονγκ, η τεχνολογία αρχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαδηλώσεις.

Οι αρχές χρησιμοποιούν τη τεχνολογία προς όφελός τους, αλλά οι διαδηλωτές προσπαθούν διαρκώς να τους χαλάνε τα σχέδια.

Το Al Jazeera καταγράφει τρία παραδείγματα για το πώς η χρήση της τεχνολογίας, από τα κινητά τηλέφωνα έως την αναγνώριση προσώπου, παίζει τον δικό της ρόλο στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.

NurPhoto via Getty Images

Αντιμετωπίζοντας την αναγνώριση προσώπου

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών των διαδηλώσεων, ένα βίντεο που έδειχνε δεκάδες ακτίνες λέιζερ να στοχεύουν του αστυνομικούς έγινε viral.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ακτίνες λέιζερ όχι μόνο για να αποπροσανατολίζουν την αστυνομία αλλά και να εμποδίζουν τα μαζικά συστήματα επιτήρησης της Κίνας να τους αναγνωρίζουν (όπως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου).

Οι δυνατότητες αναγνώρισης των προσώπων από την κυβέρνηση του Πεκίνου έγιναν γνωστές παγκοσμίως, όταν ξέσπασε σάλος από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι 500.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα παρακολουθούνται από κάμερες με αναγνώριση προσώπου για να ελέγχεται ο πληθυσμός τους.

Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές για τη χρήση αυτών των τύπων λέιζερ, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να τυφλώσουν τους αξιωματικούς. Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν έχουν σταματήσει να τα χρησιμοποιούν παρά τις προειδοποιήσεις.

Ακόμη, οι διαδηλωτές προσπαθούν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους τόσο με μάσκες, όσο και με ομπρέλες, υπό τον φόβο μήπως αναγνωριστούν από τα εν λόγω συστήματα.

PHILIP FONG via Getty Images

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Twitter

Τα αντανακλαστικά των χρηστών του Twitter υπερτερούν έναντι δημοσιογράφων σε πολλές περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες. Οι φωνές των διαδηλωτών ακούγονται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει κι ένα σταθερό ρεύμα υποστήριξης υπέρ της Κίνας.

Πολλοί από τους λογαριασμούς των διαδηλωτών ήταν ανενεργοί για χρόνια. Τώρα, όμως, για χάρη του κοινού τους αγώνα, οι λογαριασμοί αυτοί «ζωντάνεψαν» ξανά, με στόχο το καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι λογαριασμοί τρολ (με ψευδώνυμα τυχαία γράμματα και αριθμούς) που στηρίζουν συστηματικά την κινεζική κυβέρνηση, δημοσιεύοντας προπαγανδιστικά μηνύματα, υβρίζοντας τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την έρευνα του Al Jazeera.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter στην ηπειρωτική Κίνα , πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πίσω από τους τρολ λογαριασμούς δεν μένουν στην Κίνα, εκτός και αν διέσχισαν τόσο δρόμο μόνο και μόνο για μερικά tweets. Εξάλλου, η παράκαμψη του «τείχους προστασίας της Κίνας» (η λογοκρισία που έχει επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση στο διαδίκτυο) είναι παράνομη και ο παραβάτες κινδυνεύουν με σοβαρές ποινές.

SOPA Images via Getty Images

Κατασκοπεύοντας τα τηλέφωνα των ταξιδιωτών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloοmberg, άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Κίνα από το Χονγκ Κονγκ αναγκάζονται να δίνουν τα κινητά τους τηλέφωνα στις αρχές για έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν δράστες. Ακόμη, ένας ταξιδιώτης, ανέφερε στη South China Morning Post ότι του κατέσχεσαν βιβλίο που είχε αναφορές στη σύγχρονη Κίνα.

«Πρώτα μου πήραν το κινητό, έβλεπαν τις φωτογραφίες και μου ζητούσαν εξηγήσεις για μία προς μία από αυτές», δήλωσε το ίδιο άτομο στην εφημερίδα.

Λόγω αυτών των μέτρων, πολλοί ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να σβήσουν εφαρμογές στα κινητά τους ή να αλλάξουν συσκευή πριν μεταβούν από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται...

Δημοφιλή