ΔΙΕΘΝΕΣ
28/07/2016 10:05 EEST | Updated 28/07/2016 10:06 EEST

Συρία: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Χαλέπι ο συριακός στρατός

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Tuesday, Oct. 2, 2012 file photo, smoke rises over Saif Al Dawla district, in Aleppo, Syria. Russia and the Syrian government will open humanitarian corridors in Syria's embattled city of Aleppo and offer a way out for opposition fighters wanting to lay down their arms, Russia's defense minister Sergei Shoigu announced on Thursday, July 28, 2016. (AP Photo/ Manu Brabo, File)

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από το Χαλέπι την Πέμπτη, με τον κυβερνήτη της περιοχής να δηλώνει πως θα ανοίξουν διάδρομοι για αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν τις πολιορκημένες, υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ζώνες της πόλης.

Περίπου 250.000 άμαχοι εξακολουθούν να ζουν στις ανατολικές γειτονιές του Χαλεπιού, που ελέγχονται από τους αντάρτες της αντιπολίτευσης, οι οποίες είναι πρακτικά υπό πολιορκία από τότε που ο στρατός και οι πολιτοφυλακές που τον υποστηρίζουν απέκοψαν τον τελευταίο δρόμο προς τις περιοχές αυτές στις αρχές του Ιουλίου.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο κυβερνήτης του Χαλεπιού ανακοίνωσε ότι τρεις διάδρομοι ανθρωπιστικού χαρακτήρα θα δημιουργηθούν για να μπορούν άμαχοι να εγκαταλείπουν την πόλη.

Επίσης, ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, προσέφερε αμνηστία σε αντάρτες που θα παραδοθούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε πως ένας τέταρτος διάδρομος θα δημιουργηθεί στα βόρεια της πόλης για αντάρτες, κοντά σε δρόμο τον οποίο έθεσε υπό τον έλεγχό του πρόσφατα ο στρατός.

«Εκ μέρους του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σήμερα θα αρχίσουμε μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση μαζί με τη συριακή κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τους αμάχους στο Χαλέπι» δήλωσε ο Σόιγκου.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έριξε χιλιάδες φυλλάδια σε ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές του Χαλεπιού, ζητώντας από τους κατοίκους να συνεργαστούν με τον στρατό και καλώντας τους αντάρτες να παραδοθούν.

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου πριν από πέντε χρόνια, είναι χωρισμένο ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες από το καλοκαίρι του 2012. Η ανάκτησή του θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη νίκη του καθεστώτος Άσαντ στον εμφύλιο μέχρι σήμερα.