ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2019 20:31 EEST

Αλγερία: Παραιτείται ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα μετά τις έντονες πιέσεις

Από τις 22 Φεβρουαρίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μαζική κινητοποίηση εναντίον του.

ASSOCIATED PRESS

Την παραίτηση του προέδρου της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα,πριν τη λήξη της θητείας του, στις 28 Απριλίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η προεδρία, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο APS.

Ο Μπουτεφλίκα σκοπεύει προηγουμένως να λάβει «μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των θεσμών του κράτους κατά τη μεταβατική περίοδο», συνεχίζει η ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι «η παραίτησή του (...) θα υποβληθεί πριν την 28η Απριλίου 2019».

Δεν διευκρινίστηκε, πάντως, ούτε η ακριβής ημερομηνία της παραίτησης, ούτε τι αφορούν αυτές οι «σημαντικές αποφάσεις» που θα ληφθούν από την κυβέρνηση.

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος από τις 22 Φεβρουαρίου με μια πρωτόγνωρη, μαζική κινητοποίηση, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την απομάκρυνση όχι μόνο του ιδίου αλλά και του περίγυρου του.

Αφού αρχικά ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, για μια 5η συνεχόμενη θητεία στην προεδρία, ο Μπουτεφλίκα ανέβαλε κατόπιν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Απριλίου και πρότεινε να παραδώσει τις αρμοδιότητές του σε έναν διάδοχο που θα εκλεγεί από μια Εθνική Συνδιάσκεψη, έργο της οποίας θα είναι η μεταρρύθμιση της χώρας και η εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους διαδηλωτές, καθώς υπονοούσε ότι ο Μπουτεφλίκα θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία επ′ αόριστον και μετά τη λήξη της θητείας του.

Ο πρόεδρος βρέθηκε απομονωμένος τις τελευταίες ημέρες, αφού και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο πανίσχυρος στρατηγός Αχμεντ Γκαΐντ Σάλαχ, ζήτησε την απομάκρυνσή του για να τερματιστεί η κρίση.

Με βάση το Σύνταγμα, μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνους (άνω βουλή), ο 77χρονος Αμπντελκάντερ Μπενσάλαχ, για διάστημα 90 ημερών, κατά το οποίο θα οργανωθούν προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ