ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/04/2021 07:08 EEST | Updated 13/04/2021 07:33 EEST

Αλκοόλ και βαφές μαλλιών στα τοπ προϊόντα κατανάλωσης

Πώς το lockdown επηρέασε την κατανάλωση αυξάνοντας τη ζήτηση σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων.

SimonSkafar via Getty Images
.

Το διαρκές lockdown τους πρώτους μήνες του 2021 ανέδειξε ως ισχυρά αναπτυσσόμενες νέες κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

To lockdown στο λιανεμπόριο, αλλά κυρίως στην εστίαση, τα μπαρ και τα κομμωτήρια επηρέασαν καταλυτικά την υπόλοιπη ελεύθερη κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Nielsen.

Ο συνολικός τζίρος των σούπερ μάρκετ συνέχισε να κινείται ανοδικά σε ποσοστό 1,9% στο  πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ τα ταχέως κινούμενα προϊόντα παρουσίασαν μικρότερη άνοδο κατά 1,2%/

Τα Τρόφιμα & Ποτά είναι η μοναδική μεγάλη κατηγορία, που αναπτύχθηκε με +4,2%, ενώ οι κατηγορίες που αφορούν στα Προϊόντα Προσωπικής Περιποίησης, καθώς και τα Προϊόντα Οικιακής Χρήσης παρουσίασαν  μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά -8,9% & -7,4% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο κατηγοριών, αρκετές από τις κατηγορίες αλκοολούχων ποτών παρουσιάζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι (Ρούμι +67,7%, Κρασιά +49,1%, Ουίσκι +43,6%, Μπύρες +27,3%), γεγονός που αποδεικνύει ότι η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έχει αυξήσει την διασκέδαση, αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ, εντός του σπιτιού.

Όσον αφορά στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και περιποίησης, και πάλι η αναστολή λειτουργίας των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής έχει ευνοήσει την ανάπτυξη των πωλήσεων για κατηγορίες όπως είναι οι βαφές μαλλιών, καθώς και τα αποτριχωτικά προϊόντα, τα οποία αναπτύχθηκαν με +22,0% και +25,1% αντίστοιχα. Σταθερή ανάπτυξη εμφανίζουν τα απολυμαντικά, καθώς η κατηγορία των απολυμαντικών χεριών παρουσιάζει αύξηση στις πωλήσεις της κατά +15%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τέλος, το γεγονός ότι περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε φαίνεται να είναι ο λόγος αύξησης των πωλήσεων για τις κατηγορίες των καθαριστικών φούρνου (+47,5%) της λαδόκολλας (+28,4%), ενώ η εντός της οικίας κατανάλωση έχει αυξήσει τα οικιακά απορρίμματα, με συνέπεια οι σακούλες σκουπιδιών να έχουν επίσης αυξήσει τις πωλήσεις τους κατά +8,1%.

Τέλος, το  σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.) εμφανίζει την πιο θετική, διψήφια τάση στο +16,5% (παρά τις απαγορεύσεις που κατά καιρούς ίσχυσαν μέσω των κυβερνητικών αποφάσεων).

Όσον αφορά στις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων οι μεγάλες αίθουσες άνω των 2,500τ.μ., hypermarkets, συνεχίζουν να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του +8,3% στις πωλήσεις τους και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο σε ρυθμό ανάπτυξης ακολουθούν και οι μικρότερες αίθουσες, έως 400 τ.μ. , στο +3,2%, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές επιλέγουν και τα μικρότερα καταστήματα για την ευκολία τους, αλλά και τα καθημερινά τους ψώνια.