ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/03/2021 07:06 EET

Αλλαγή στάσης της ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε κάθε μορφή κινητοποίησης

Οι αστυνομικοί, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους πολίτες, ακολουθούν εντολές.

Eurokinissi

Οσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη ήρθαν να προστεθούν στις απανωτές καταγγελίες των τελευταίων ημερών για αδικαιολόγητη βία από αστυνομικά όργανα.

Είναι πραγματικότητα ότι η στάση της Αστυνομίας, ειδικά την τελευταία εβδομάδα έχει αλλάξει απέναντι σε κάθε μορφή κινητοποίησης.

Τρανταχτό παράδειγμα οι συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή στις Φυλακές Κορυδαλλού. Οι κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της απεργίας πείνας του πολυϊσοβίτη, στις 8 Ιανουάριου.

Αρχικά, οι αστυνομικοί είχαν εντολές να παρατηρούν διακριτικά τις ενέργειες των διαδηλωτών και να επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση που προκαλούνται φθορές ή δέχονται επίθεση.

Με το πέρασμα των ημερών, οι εντολές άλλαξαν και οι ένστολοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν ακόμα και τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και τελικά να παίζουν… κρυφτό με τους διαδηλωτές. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική είναι ακόμα πιο αυστηρή και επιχειρείται να μην πραγματοποιηθεί η όποια συγκέντρωση υποστηρικτών του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αιτιολογούν τη στάση των δυνάμεων λέγοντας ότι προτάσσουν την υγεία των πολιτών και τη διασπορά του κορονοϊού. Οι συμμετέχοντες, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί από συγκεκριμένες υπηρεσίες υπερβάλουν εαυτούς και χτυπούν αναίτια όποιον βρουν μπροστά τους.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι σε περίοδο πανδημίας οι συγκεντρώσεις δεν βοηθούν καθόλου στον περιορισμό του ιού.

Οι αστυνομικοί, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους πολίτες όμως, ακολουθούν εντολές. Και, εάν δεν τις ακολουθούν σωστά, τότε κάποιος θα πρέπει να τους σταματήσει. Εάν αυτές είναι οι εντολές, τότε κάποιοι άλλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κοινωνία.