ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/06/2019 07:23 EEST

Αλληλεγγύη με πράξεις απέναντι στην Τουρκία ζήτησαν Τσίπρας-Αναστασιάδης

Και οι επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Eurokinissi

Μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ζητήσουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, θα επιμείνει στην ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει στην προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αθήνα καλεί Ουάσιγκτον να παρέμβει

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει και την διπλωματική εμπλοκή της Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συνομίλησε για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε να υπάρξει πιο μεγάλη πίεση προς την Άγκυρα στην κατεύθυνση των κυρώσεων. Αυτό περιέγραψε και η ανακοίνωση του Υπ.Εξ. μετά την τηλεφωνική συνομιλία Κατρούγκαλου – Μπόλτον, κάνοντας λόγο για «την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό» των «παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θεωρεί βέβαιο πως η Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής θα καταδικάσει και πάλι με σαφήνεια τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Ειδικά δε μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να αναδειχθούν με σαφήνεια και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι ενέργειες στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Sponsored Post