Αλληλοκατηγορίες Ινδίας- Κίνας: Τι συνέβη στην πολύνεκρη σύγκρουση στρατιωτών των δύο χωρών

Δεν έλαβαν χώρα πυροβολισμοί, ωστόσο οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 20.
Φωτογραφία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και κινεζικής κατασκευής τηλέφωνα σε διαδήλωση κατά της Κίνας στο Τζαμού της Ινδίας.
Φωτογραφία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και κινεζικής κατασκευής τηλέφωνα σε διαδήλωση κατά της Κίνας στο Τζαμού της Ινδίας.
ASSOCIATED PRESS

Κίνα και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για τη σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 Ινδών στρατιωτών σε διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι στρατιώτες συγκρούστηκαν χρησιμοποιώντας ραβδιά, ρόπαλα και κομμάτια μπαμπού με καρφιά στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Λαντάχ τη Δευτέρα. Ωστόσο δεν υπήρξαν πυροβολισμοί.

Ο ινδικός στρατός ανέφερε πως και οι δύο πλευρές είχαν απώλειες. Η Κίνα επιβεβαίωσε το περιστατικό αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

Στην ινδική ανακοίνωση σημειώνεται πως στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί εκτέθηκαν σε θερμοκρασία υπό του μηδενός σε μεγάλο υψόμετρο.

Πρόκειται για την πρώτη θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών στην περιοχή των συνόρων, στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, μέσα σε τουλάχιστον 45 χρόνια. Η Ινδία υποστήριξε ότι η Κίνα προσπάθησε να «αλλάξει μονομερώς το status quo». Το Πεκίνο κατηγορεί τις ινδικές δυνάμεις ότι «επιτέθηκαν σε κινεζικό προσωπικό».

Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών είχαν συνομιλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

TAUSEEF MUSTAFA via Getty Images
PUNIT PARANJPE via Getty Images

Η σύγκρουση έλαβε χώρα στο βραχώδες, ανώμαλο έδαφος της στρατηγικής σημασίας κοιλάδας Γκαλβάν, μεταξύ του Θιβέτ και του Λαντάχ. Ινδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχη σώμα με σώμα, με κάποιους να ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου. Κατά τη σύγκρουση, ανέφερε μια εφημερίδα, άλλοι έπεσαν ή τους έσπρωξαν σε ένα ποτάμι.

Ο ινδικός στρατός αρχικά ανέφερε ότι ένας συνταγματάρχης και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Αργότερα αναφέρθηκεν πως «17 Ινδοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά στο καθήκον» και πέθαναν από τα τραύματά τους, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 20.

Και οι δύο πλευρές επιμένουν πως δεν έχουν λάβει χώρα πυροβολισμοί εδώ και 40 χρόνια, και ο ινδικός στρατός ανέφερε την Τρίτη πως στο επεισόδιο αυτό δεν υπήρξαν πυρά.

TAUSEEF MUSTAFA via Getty Images

Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η σύγκρουση προέκυψε από «μια απόπειρα από την κινεζική πλευρά να αλλάξει μονομερώς το status quo» στα σύνορα.

Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε αριθμό απωλειών, αλλά κατηγόρησε την Ινδία πως οι στρατιώτες της πέρασαν τα σύνορα, μπαίνοντας στην κινεζική πλευρά.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν έχει αναφερθεί ακόμα δημόσια στο θέμα. Ο υπουργός Άμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ, έγραψε στο Twitter πως η απώλεια είναι «οδυνηρή» και ότι οι στρατιώτες επέδειξαν θάρρος στο καθήκον, θυσιάζοντας τις ζωές τους.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες (πυρηνικές δυνάμεις και οι δύο) συγκρούονται χωρίς πυροβόλα όπλα στα σύνορα. Ινδία και Κίνα έχουν ιστορικό επεισοδίων, με περιστασιακές συγκρούσεις, αλλά δεν έχουν πέσει πυροβολισμοί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Λόγος για αυτό είναι μια συμφωνία του 1996 με βάση την οποία καμία πλευρά δεν θα ανοίξει πυρ ή θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά εντός δύο χλμ από τη Γραμμή Ελέγχου. Ως εκ τούτου, περίπολοι εμπλέκονται συχνά σε μάχες σώμα με σώμα, με γροθιές και κλωτσιές- ή και αυτοσχέδια όπλα.

Δημοφιλή