Αλλόκοτο παγόβουνο στην Ανταρκτική: Οι λόγοι του περίεργου σχήματός του

Αλλόκοτο παγόβουνο στην Ανταρκτική: Οι λόγοι του περίεργου σχήματός του

Εκ πρώτης όψεως, το μυαλό πάει σε κάτι τεχνητό- και ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτήματα, όπως το...ποιος μπορεί να το έφτιαξε: Η εικόνα ενός παγόβουνου με απόλυτα γεωμετρικό σχήμα, το οποίο παραπέμπει σε κάποιο μυστηριώδες εξωγήινο τεχνούργημα σαν τους μονόλιθους του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», ξεχωρίζοντας ανάμεσα στην «τυχαιότητα» που χαρακτηρίζει τον κόσμο της φύσης.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο Live Science η Κέλι Μπρουντ, επιστήμονας της NASA και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, προέκυψε εξαιτίας μιας διαδικασίας που είναι αρκετά κοινή στα παγόβουνα: «Έχουμε δύο τύπους παγόβουνων: Αυτά που όλοι φαντάζονται στο μυαλό τους, σαν αυτό που βούλιαξε τον Τιτανικό, και που μοιάζουν με πρίσματα ή τρίγωνα στην επιφάνεια και ξέρουμε ότι έχουν τεράστιο κομμάτι από κάτω. Και έχουμε αυτά που ορίζουμε ως πινακοειδή παγόβουνα».

Τα παγόβουνα αυτά είναι πλατιά, επίπεδα και μακριά, και προκύπτουν από τις άκρες των παγετώνων- μεγάλοι όγκοι πάγου, που συνδέονται με τη γη αλλά επιπλέον στο νερό γύρω από καλυμμένα από πάγο μέρη όπως η Ανταρκτική. Το συγκεκριμένο προέκυψε από τον παγετώνα Larsen C. Τα πινακοειδή παγόβουνα σχηματίζονται μέσω μιας διαδικασίας που θυμίζει αυτήν ενός νυχιού που μακραίνει πολύ και σπάει στο τέλος. Συχνά είναι ορθογώνια, με γεωμετρικό σχήμα, ως αποτέλεσμα αυτού. «Αυτό που το κάνει κάπως ασυνήθιστο είναι ότι μοιάζει σχεδόν σαν τετράγωνο» λέει η Μπρουντ.

Το μήκος του είναι πιθανότατα ενός μιλίου, και το ορατό κομμάτι του είναι άνω του 10%- το υπόλοιπο βρίσκεται κρυμμένο από κάτω.

Δημοφιλή