Άμυνα και Οικονομία

Άμυνα και Οικονομία
SOPA Images via Getty Images

Ποια είναι τα απαραίτητα μέσα που χρειάζεται μία χώρα ώστε να είναι κυρίαρχη επί του εδάφους της; Πρωτίστως η άμυνα αλλά και η οικονομία. Η άμυνα είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί αφενός η αποτροπή εξωτερικών απειλών, αφετέρου δε η εσωτερική ασφάλεια. Για τους προαναφερθέντες σκοπούς είναι απαραίτητη η ύπαρξη ικανών σωμάτων ασφαλείας. Κυρίως για μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται υπό στρατιωτική απειλή, κατά βάση από την στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας, καθώς και από κινδύνους που προκύπτουν από την μη εφαρμογή της έννομης τάξης, όπως η εγχώρια αλλά και η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως επίσης και το λαθρεμπόριο, που ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία αποτελεί μία ανοιχτή πληγή.

Εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία είναι άξιο αναφοράς πως τα μνημόνια δεν ήταν αυτά που έφεραν την λιτότητα, στην πραγματικότητα την αναχαίτισαν ως ένα βαθμό. Η κρίση, δεν ήταν μια τεχνητή κρίση, που προέκυψε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους – χρησιμοποιώ την λέξη «υπόλοιπους» διότι θέλω να τονίσω πως και η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα – αλλά οφείλεται στα μεγάλα λάθη των ελλήνων πολιτικών, που με την ασυνεννοησία τους και πολλές φορές και με τα ψέματα και τον ερασιτεχνισμό τους, πάνω σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως αυτός της οικονομίας, προκάλεσαν το χάος. Χωρίς δόση υπερβολής κάποιος θα μπορούσε να πει πως τα μνημόνια ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στην γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας στην παγκόσμια σκακιέρα. Η Ελλάδα μόνο με γενναίες μεταρρυθμίσεις θα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, χωρίς να έχει ανάγκη την οικονομική στήριξη των εταίρων και των φίλων της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, ποντάροντας στα μεγάλα της πλεονεκτήματα, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η μεταποίηση, για να παράγει έργα υποδομής και να ενισχύσει το κράτος δικαίου, την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη σε κάθε είδους τομέα.

Ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, τόσο για μία ισχυρή οικονομία, όσο και για μια πιο αποτελεσματική άμυνα, είναι αυτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έτσι η οικονομία θα είναι θωρακισμένη και δεν θα κινδυνεύει από τους διεθνείς κλυδωνισμούς των ισοτιμιών των εθνικών νομισμάτων και επιπρόσθετα θα ανήκει κάτω από την ομπρέλα των ισχυρών. Αυτό το γεγονός θα ισχυροποιεί για τις παρούσες συνθήκες και την άμυνα μας, όχι όμως στο βαθμό που θα ισχυροποιεί την οικονομία μας στο διεθνές στερέωμα· χαρίζοντας μας την δυνατότητα να ασκούμε ιμπεριαλιστική πολιτική ως περιφερειακή υπερδύναμη στην ανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το σημείο συνδέεται η οικονομία με την άμυνα, καθώς η χώρα μας δεν γίνεται να στηρίζεται ες αεί στην οποιασδήποτε μορφής βοήθεια των συμμάχων και των εταίρων της. Το βασικότερο από όλα είναι να εξασφαλίζει αξιοπρεπή μισθοδοσία για τους ένστολους. Ακόμη θα πρέπει να φροντίζει για την επαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού που απαρτίζουν τα σώματα ασφαλείας, καλύπτοντας όλες τις περιόδους, από αυτές της ειρήνης και της ασφάλειας, έως τις τεταμένες και κυρίως με εντατικούς ρυθμούς τις περιόδους πολέμου αν αυτές υπάρξουν. Επίσης κάτι που θα ήταν πολύ θετικό και για την ελληνική οικονομία θα ήταν η ανάπτυξη βαριάς, ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα πρέπει να υπάρχουν προμήθειες σε ανταλλακτικά, πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα, κάτι που απαιτεί επιπλέον οικονομικούς πόρους. Αν όμως θέλουμε πραγματικά να έχουμε αξιόμαχα σώματα ασφαλείας είναι αναγκαίο να χρηματοδοτούμε ασκήσεις οι οποίες θα εκπαιδεύουν τους ένστολους στο μέγιστο δυνατό μέτρο ώστε να μπορούν να τους θέτουν ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα όταν παραστεί ανάγκη.

Εν κατακλείδι η άποψη πως οι εταίροι μας και οι φίλοι μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και ότι η Αίγυπτος ή το Ισραήλ, μαζί και με την Κύπρο που δημιουργούμε με αυτές τις χώρες μία τριμερής συμμαχία, (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ), πως οι στρατεύσιμοι τους θα έρθουν να πολεμήσουν για εμάς είναι απλά ένα μύθευμα. Θα μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες. Αυτό είναι σίγουρο. Ίσως ακόμη μας δώσουν οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό, κάτι που φυσικά θα αναβαθμίσει την ισχύ μας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα έρθουν να πολεμήσουν στο πλευρό μας και ιδιαίτερα σε περίπτωση που η Ελλάδα διεξάγει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, που αποτελεί μέλος χώρα του ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνετε και στο κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη που απαρτίζουν τους G20.

Δημοφιλή