Αμερικανικά πολεμικά στην ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω των εντάσεων με την Τουρκία

Αμερικανικά πολεμικά στην ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω των εντάσεων με την Τουρκία
|
Shannon Stapleton / Reuters

Τη ναυτική τους παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο φαίνονται να αυξάνουν οι ΗΠΑ, εν μέσω των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – στον απόηχο των επεισοδίων στα Ίμια και της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο- και της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, 6 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα του 6ου Στόλου, το σκάφος αμφίβιας επίθεσης USS Iwo Jima, το οποίο μεταφέρει, μεταξύ άλλων, την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (MEU) κατέφθασε στα ανοιχτά του Ισραήλ για να συμμετέχει στην άσκηση Juniper Cobra 2018. Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αν και αντικείμενο της άσκησης είναι η βελτίωση της αντιπυραυλικής άμυνας, επιτρέπει στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ να αυξήσουν τα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Το σκάφος συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά σκάφη USS New York και USS Oak Hill.

Σημειώνεται πως η άφιξη της αμερικανικής δύναμης στην περιοχή συμπίπτει με την προγραμματισμένη αποστολή σκαφών της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, λίγο καιρό μετά του τουρκικό μπλόκο στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από πλευράς του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έκανε δύο φορές retweet δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο τα αμερικανικά σκάφη καταφθάνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς οι ΗΠΑ αρχίζουν την ενίσχυση της ναυτικής τους παρουσίας στην περιοχή μεταξύ νότιας Κύπρου και Ισραήλ, αν και αυτό «δεν φέρεται να συνδέεται άμεσα με τις εξερευνητικές δραστηριότητες της Exxon», που αναμένεται να αρχίσουν την Κυριακή και να διαρκέσουν ως τις 20 Απριλίου.

US MARINES / Reuters

Από πλευράς της, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει «λάβει πληροφορίες» ότι ένα σκάφος της Exxon κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο, με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υποστηρίζει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να «προστατεύει τα συμφέροντά της» όσον αφορά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Καλίν είπε ότι ο αμερικανικός 6ος Στόλος δεν έχει καταφθάσει ακόμα στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε πως «προκλητικές δραστηριότητες» στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβουν απάντηση.

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ και για το θέμα του Αφρίν, λέγοντας πως η Τουρκία αναμένει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να «μετατοπίζουν» μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG και του ΡΚΚ από τη Μανμπίζ (πόλη όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις, στην οποία η Τουρκία έχει επανειλημμένα απειλήσει πως θα εισέλθει, απαιτώντας αποχώρηση των Αμερικανών- κάτι που δεν έχει συμβεί) στο Αφρίν, όπου είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα