ΔΙΕΘΝΕΣ
24/06/2019 11:46 EEST

Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις κατά ιρανικών στόχων καταγγέλλει Ιρανός υπουργός

Υποστήριξε πως ήταν ανεπιτυχείς.

Andriy Onufriyenko via Getty Images

Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις που έλαβαν χώρα εναντίον ιρανικών στόχων δεν ήταν επιτυχείς, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Ιράν, μετά από αναφορές περί έναρξης μιας προσχεδιασμένης εκστρατείας κυβερνοπολέμου από το Πεντάγωνο για αχρήστευση των συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων της χώρας.

Οι εντάσεις είναι στα ύψη μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αφού οι Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε την Παρασκευή πως ανακάλεσε ένα στρατιωτικό πλήγμα αντιποίνων για την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone.

Ωστόσο το Yahoo News ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις, ακόμα και αν ο Τραμπ έκανε πίσω ως προς την προοπτική μιας συμβατικού τύπου επίθεσης.

Η Washington Post ανέφερε το Σάββατο πως οι κυβερνοεπιθέσεις, που ήταν προσχεδιασμένες, είχαν αχρηστεύσει ιρανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

«Προσπαθούν σκληρά, αλλά δεν έχουν φέρει σε πέρας επιτυχή επίθεση» ανέφερε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Αζάρι Τζαρόμι, υπουργός πληροφοριών και τεχνολογίας επικοινωνιών, στο Twitter.

«Τα ΜΜΕ ρώτησαν εάν οι φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις κατά του Ιράν είναι αλήθεια» είπε. «Πέρυσι εξουδετερώσαμε 33 εκατομμύρια επιθέσεις με το (εθνικό) firewall».

Ο Αζάρι Τζαόρμι χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον ιρανικών δικτύων υπολογιστών «κυβερνοτρομοκρατία», αναφερόμενος στο Stuxnet, έναν ιό υπολογιστή που θεωρείται πως αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και εντοπίστηκε το 2010, αφού χρησιμοποιήθηκε εναντίον εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στην ιρανική πόλη Νατάνζ.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κατηγορήσει το Ιράν πως έχει κλιμακώσει τις κυβερνοεπιθέσεις του.