ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2015 07:57 EET | Updated 09/01/2015 07:57 EET

Δεκαπέντε βάσεις στην Ευρώπη κλείνουν οι ΗΠΑ, για εξοικονόμηση 500 εκατ. ετησίως

Official U.S. Air Force/Flickr
Airman 1st Class Damien Goodman marshals a C-17A Globemaster III before a flight Feb. 28, 2013, at Joint Base Charleston, S.C. Members of the 437th Aircraft Maintenance Squadron inspect, service, and maintain the C-17s to enable the aircraft to perform global airlift missions ranging from combat support operations and humanitarian relief to aeromedical evacuations. Goodman is a crew chief assigned to the 437th Aircraft Maintenance Squadron. (U.S. Air Force photo/ Senior Airman George Goslin)

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα κλείσουν 15 βάσεις τους στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η εν λόγω κίνηση θα εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. δολάρια ετησίως, και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της στροφής του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ προς την Ασία και τον Ειρηνικό.

Επί της παρούσης οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάνω από 60.000 στρατιωτικούς στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία. Ο αριθμός αυτός θα παραμείνει σταθερός, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τον ρυθμό μεταθέσεων από και προς την Ευρώπη για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι περισσότερες βάσεις που θα κλείσουν είναι μικρότερου μεγέθους, κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, έχουν ολοκληρωθεί σχέδια για την μείωση του προσωπικού κατά 500 άτομα στην βάση Λάχες στις Αζόρες, κάτι στο οποίο η Πορτογαλία είναι αντίθετη.

Άλλες χώρες στις οποίες πρόκειται να κλείσουν βάσεις είναι η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία.