ΗΠΑ: Παράνομη η μαζική συλλογή δεδομένων από την NSA σύμφωνα με το Εφετείο

Αμερικανικό Εφετείο: Παράνομη η μαζική συλλογή δεδομένων από την NSA
Former U.S. National Security Agency contractor Edward Snowden, who is in Moscow, is seen on a giant screen during a live video conference for an interview as part of Amnesty International's annual Write for Rights campaign at the Gaite Lyrique in Paris, France, Dec. 10, 2014. (AP Photo/Charles Platiau, Pool)
Former U.S. National Security Agency contractor Edward Snowden, who is in Moscow, is seen on a giant screen during a live video conference for an interview as part of Amnesty International's annual Write for Rights campaign at the Gaite Lyrique in Paris, France, Dec. 10, 2014. (AP Photo/Charles Platiau, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Παράνομη απεφάνθη πως είναι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) αμερικανικό Εφετείο, υπογραμμίζοντας πως υπερβαίνει το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σε έγγραφο του έκτασης 97 σελίδων, επισημαίνει ότι οι νόμοι στους οποίους στηρίχθηκε η NSA προκειμένου να συλλέξει τα τηλεφωνικά δεδομένα «ουδέποτε είχαν ερμηνευθεί με τρόπο, ώστε να επιτρέπουν κάτι που να πλησιάζει έστω την έκταση της γενικευμένης παρακολούθησης που εξετάζεται εδώ».

Την προσφυγή που εκδικάστηκε, είχε καταθέσει η ACLU (σ.σ. Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών)τόσο κατά της NSA, της υπηρεσίας πληροφοριών που είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των επικοινωνιών, όσο και κατά του FBI, μετά τις αποκαλύψεις που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2013 ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα εκατομμύρια των τηλεφωνικών «μεταδεδομένων» που είχε συλλέξει η NSA, περιλαμβάνονται τηλεφωνικοί αριθμοί, η διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών ή και ο τόπους που έγιναν, αλλά όχι και το περιεχόμενο τους.

Από την πλευρά της, η ACLU υποστηρίζει πως η εφαρμογή του προγράμματος αυτού αποτελεί μαζική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, δίχως από την άλλη πλευρά να βοηθά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Χωρίς να προχωρήσει έως του σημείου να κρίνει την συνταγματικότητα αυτού του προγράμματος, το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση υπερέβη το πλαίσιο που ορίζει το Κογκρέσο στο "άρθρο 215" του αντιτρομοκρατικού "Πατριωτικού Νόμου", που είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, πάντως, αρνήθηκε να εκδώσει μια διαταγή διακοπής του προγράμματος αυτού, καθώς ο νόμος ισχύει ως και την 1η Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο, οι Αμερικανοί βουλευτές συζητούν μια πιθανή αλλαγή ή και επέκταση του νόμου αυτού, ενώ ο Νεντ Πιρς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σχετικά σχολίασε πως «χωρίς να σχολιάζουμε τη σημερινή απόφαση, ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως θα έπρεπε να τερματιστεί το πρόγραμμα μαζικής συλλογής μεταδεδομένων (σ.σ. με βάση το άρθρο 215 του Αντριτομοκρατικού Νόμου) με την παρούσα μορφή του, με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μηχανισμού που θα διατηρεί τις ουσιαστικές δυνατότητες του προγράμματος χωρίς να συλλέγει η κυβέρνηση μαζικά δεδομένα».

Ακόμη, πρόσθεσε πως «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα για να πετύχουμε ακριβώς αυτό και μας ενθαρρύνει η θετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την εφαρμογή αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς, καταθέτοντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας, ανέφερε πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου εξετάζουν την απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο της Νέας Υόρκης, ενώ χαρακτήρισε τη συλλογή δεδομένων «ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την εθνική ασφάλεια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή