ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2018 08:39 EET

Αμερικανοί γερουσιαστές εισηγούνται την απεμπλοκή των ΗΠΑ από την πολεμική σύρραξη στην Υεμένη

Khaled Abdullah / Reuters

Αμερικανοί γερουσιαστές εισηγήθηκαν την Τετάρτη ένα μέτρο το οποίο έχει σκοπό να τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη, σε μια σπάνια απόπειρα να αναγκάσουν το Κογκρέσο να ψηφίσει και να εναντιωθεί στον Λευκό Οίκο, που έχει εγκρίνει την εμπλοκή.

Η πρόταση προβλέπει να διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Γερουσία ψηφοφορία προκειμένου να «αποσυρθούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από έναν πόλεμο (η εμπλοκή τους στον οποίο) δεν έχει εγκριθεί», εξήγησαν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο ρεπουμπλικάνος Μάιλ Λι και ο δημοκρατικός Κρις Μέρφι.

«Πιστεύουμε ότι, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει κηρύξει πόλεμο, ούτε έχει εξουσιοδοτήσει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος σε αυτή τη σύρραξη, η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι αντισυνταγματική και μη εγκεκριμένη, και η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στη σαουδαραβική στρατιωτική συμμαχία πρέπει να τερματιστεί», συνέχισε ο Σάντερς, ο ατυχήσας διεκδικητής του χρίσματος των δημοκρατικών για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ανώτεροι σύμβουλοί του είχαν αφήσει να εννοηθεί τον Οκτώβριο ότι η κυβέρνησή του δεν θα ζητεί την άδεια του Κογκρέσου για να εξαπολύει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό στο μέλλον.

Από το 2001, οι πρόεδροι Τζορτζ Ουόκερ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν πρακτικά μπορέσει να βασιστούν στους νόμους που εγκρίνουν τη χρήση στρατιωτικής ισχύος, που είχαν ψηφιστεί αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, για να εξαπολύουν επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Αλλά πολλοί δημοκρατικοί, καθώς και ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, έχουν καταγγείλει αυτή την εξουσιοδότηση, που χρονολογείται από 15ετίας και επιτρέπει στην πράξη τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ χωρίς απολύτως κανέναν περιορισμό, χρονικό ή άλλο.

Για τον Μάικ Λι, το μέτρο που προτάθηκε θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να ανακτήσει την εξουσία του έναντι της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Το αμερικανικό κοινοβούλιο «μπορεί να εξουσιοδοτεί, ή να αρνείται να εξουσιοδοτήσει, μια στρατιωτική εμπλοκή και να προσδιορίζει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα», εξήγησε.

Στο μέτρο που εισηγήθηκαν, οι γερουσιαστές υπογραμμίζουν ότι με βάση μια απόφαση που χρονολογείται από το 1973, οι αμερικανικές δυνάμεις που εμπλέκονται σε ένοπλες συρράξεις στο εξωτερικό χωρίς να έχει προηγηθεί κήρυξη πολέμου «μπορεί να αποσύρονται από τον πρόεδρο, εάν το αποφασίσει το Κογκρέσο» των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον από το 2015 προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά, διοχετεύει πληροφορίες που συλλέγει και ανεφοδιάζει στον αέρα αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που ενεπλάκη στον πόλεμο εναντίον των σιιτών, φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Ο πόλεμος αυτός, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί τρία χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)