ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2021 12:05 EET

Αμερικανός αναλυτής υποστηρίζει ότι η βάση των ΗΠΑ στην Τουρκία πρέπει να μετακομίσει στην Ελλάδα

Ήδη έχουν ξεκινήσεις συζητήσεις με την Ελλάδα, αναφέρει η ανάλυση.

Anadolu Agency via Getty Images

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφέρουν την στρατιωτική βάση τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, εκφράζει σε άρθρο του στο National Interest, ο Αμερικανός αναλυτής, Ρίτσαρντ Κάρολ.

Στο άρθρο, που αναπαράγεται από τουρκικά μέσα, επισημαίνει ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Στρατηγικά τοποθετημένη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, το Ιντσιρλίκ έχει αποτελέσει μια βασική επιχειρησιακή βάση για τις επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή, πιο πρόσφατα στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την αυξανόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ, η αεροπορική βάση έχει χάσει τη σημασία της, αναφέρει ο αναλυτής. 

Anadolu Agency via Getty Images

Ιστορικά, το Ιντσιρλίκ θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να έχει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρόσφατη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, και η αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε τη χώρα έναν αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, αναφέρει στο άρθρο

Αντίθετα, η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση, με συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για να ανοίξει ξανά μια πρώην αμερικανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Αυτή η βάση είναι κλειστή από το 1993.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και έχουν υποστηρίξει σθεναρά την Αθήνα στη διαμάχη της με την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, ήδη από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου, πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν δυνάμεις από το Ιντσιρλίκ στην Κρήτη για να τιμωρήσουν τον Ερντογάν.

Η επίσκεψη αυτή, ανέφεραν, αποτελεί ένδειξη πως η υπομονή της Ουάσινγκτον απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν εξαντλείται σχετικά με την αντιδυτική του ρητορική και την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ.