Αμερικανός κρατούμενος χωρίς αιτία για επτά χρόνια - Παρακαλούσε τον Τραμπ μέχρι να πεθάνει

Πέθανε μετά από έναν χρόνο απεργία πείνας στην Αίγυπτο, όσο ο Τραμπ αποκαλούσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο «αγαπημένο του δικτάτορα».
Twitter

Ένας Αμερικανός πολίτης που έκανε απεργία πείνας για έναν χρόνο ισχυριζόμενος ότι φυλακίστηκε άνευ λόγου στην Αίγυπτο πέθανε έξι χρόνια μετά τη φυλάκισή του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υποστηρικτές του δήλωσαν στην αμερικανική HuffPost ότι ποτέ δεν ένιωσαν πλήρη στήριξη από την Ουάσιγκτον, η οποία διοχετεύει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή αμερικανικό στρατό στην Αίγυπτο κάθε χρόνο.

Ο Μουσταφά Κασίμ, 54 ετών, αντιπρόσωπος αυτοκινήτων από το Long Island της Νέας Υόρκης, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια μετά από απεργία πείνας που ξεκίνησε πέρυσι για να διαμαρτυρηθεί για την άδικη φυλάκισή του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

«Ο θάνατός του υπό κράτηση ήταν τραγικός και αποφευκταίος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Σένκερ σε δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσω να εγείρω σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Αμερικανούς που κρατούνται στην Αίγυπτο με κάθε ευκαιρία».

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε μια αυτοψία και έρευνα σχετικά με την ιατρική κατάσταση του Κασίμ και επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι είχε μεταφερθεί από τη φυλακή στο πανεπιστήμιο του Καΐρου όπου πέθανε.

Ο Κασίμ ήταν στο Κάιρο για να επισκεφθεί την οικογένειά του τον Αύγουστο του 2013, όταν, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, αναμείχθηκε με το πλήθος κατά τη διάρκεια ισλαμικής καθιστικής διαμαρτυρίας που διεκόπη βιαίως και σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα. Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας έγιναν ευρέως γνωστά ως «η σφαγή της αλ-Ραμπάα» με τον στρατό του πραξικοπηματία Αλ - Σίσι να δολοφονεί εκατοντάδες διαδηλωτές και κανέναν κρατικό αξιωματούχο να μην αντιμετωπίζει κατηγορία.

Φωτογραφία από τη Σφαγή τη αλ-Ραμπάα
Φωτογραφία από τη Σφαγή τη αλ-Ραμπάα
Thomas Bertson via Getty Images

Ο Κασίμ, όταν έδωσε στις αρχές το αμερικανικό διαβατήριο για να ταυτοποιηθεί, οι αξιωματικοί άριχσαν να τον χτυπούν και τον έθεσαν υπό κράτηση. Αυτή η κράτηση διήρκησε πέντε χρόνια μέχρι να δικαστεί.

Στη συνέχεια, το 2018, σε μια μαζική δίκη με περισσότερους από 700 κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Κασίμ καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση. Μετά από αυτή τη δυσχερή εξέλιξη των πραγμάτων (και της ζωής του) ξεκίνησε την απεργία πείνας. Αρνήθηκε να φάει οτιδήποτε άλλο εκτός από χυμό λαχανικών, λένε οι δικηγόροι του. Την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε να πίνει ακόμη και αυτό.

Η Άγια Χατζίτζι
Η Άγια Χατζίτζι
Kevin Lamarque / Reuters

Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ εξασφάλισε την απελευθέρωση της ακτιβίστριας Άγια Χιτζάζι , που ήταν στη φυλακή για τρία χρόνια με την ίδια κατηγορία, ο Κασίμ έκανε έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση για βοήθεια. Ο αντιπρόεδρος Πενς έθεσε το θέμα πέρυσι στον Αλ-Σίσι. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Ο Τραμπ εξακολουθούσε να τον αποκαλεί ως τον «αγαπημένο του δικτάτορα». Η ίδια η Χιτζάζι πίεζε μάταια για την απελευθέρωση του συγκρατουμένου της.

«Έχω δει να υπερασπίζεστε τόσους Αμερικανούς στην Αίγυπτο. Γιατί όχι εμένα», έγραφε στον Τραμπ ο Κασίμ τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2017, υποστηρικτές τριών από τους φυλακισμένους αμερικανούς πολίτες - των Κασίμ, Αχμέντ Ετίβι και Αχμέντ Χασάν - έκαναν ευρύτερα γνωστές τις υποθέσεις τους με την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος θα βοηθήσει τους αγαπημένους τους στο πλαίσιο της εκστρατία «Αμερική Πρώτη - Προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική».

Η οικογένειά του ζήτησε χρόνο να θρηνήσουν και να συνειδητοποιήσουν την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου πριν προβούν σε περαιτέρω δηλώσεις. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του θανάτου του Κασίμ.

Στη διάρκεια της τετραετούς προεδρίας του ο Σίσι έχει φιμώσει κάθε αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη, οδηγώντας στη φυλακή εκατοντάδες αντιφρονούντες.

(Με πληροφορίες από HuffPost US, CBS News)

Δημοφιλή