ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2020 07:23 EET

Ο κορονοϊός αλλάζει τις θρησκευτικές πρακτικές στις ΗΠΑ

Τι αλλάζει στις θρησκευτικές τελετές σε μια από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο;

Accosiated Press
.

Με την επιδημία του κορονοϊού να εξαπλώνεται και να απειλεί την δημόσια υγεία, οι ναοί όλων των θρησκειών, μπορούν να αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού. Μάλιστα μεγάλο ποσοστό των εκκλησιαζόμενων είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ως μέρος των ευπαθών ομάδων, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Πώς όμως αντιδρούν στις νέες εξελίξεις οι ναοί των ΗΠΑ; Ακολουθούν παραδείγματα αντιδράσεων από ναούς διάφορων θρησκειών.

Σύμφωνα με άρθρο της Κάρολ Κουρβίλα στο HuffPost US, πολλές οργανωμένες εκκλησίες του Χριστιανισμού και άλλων θρησκειών, έχουν λάβει τα μέτρα τους, για την προστασία των πιστών από την επιδημία του κορονοϊού.

Οι Αμερικανικές καθολικές εκκλησίες προχώρησαν σε δραστικά μέτρα, πραγματοποιώντας αλλαγές και σε διαδικασίες των τελετών, παρά την σημασία που έχει η ακριβής τήρηση των διαδικασιών, για τους ιερείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καθολικές εκκλησίες στις ΗΠΑ, θα αλλάξουν τον τρόπο που θα παραδίδεται η Θεία Μετάληψη προς τους πιστούς. Πλέον σε αυτές τις εκκλησίες, ο πιστός θα πρέπει να λαμβάνει την Θεία Μετάληψη στα χέρια του και να την τοποθετεί ο ίδιος στο στόμα του. Ακόμη διεκόπη η ροή των πηγών των καθολικών εκκλησιών, όπου τρέχει αγιασμός, λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού.

«Δεδομένης της συχνότητας, άμεσης επαφής σάλιου, κατά την διάρκεια της Θείας Κοινωνίας στην γλώσσα, κάθε πιστός θα πρέπει να σκεφτεί να λάβει την Θεία Κοινωνία στα χέρια του»

-Αρχιεπισκοπή του Σικάγο.

HuffPost US
Πηγή καθολικής εκκλησίας

Η εκκλησία των Μορμόνων προχώρησε σε ακύρωση των θρησκευτικών τελετών και παρότρυνε τους πιστούς να παραμείνουν στα σπίτια τους. Επίσης προχώρησε στο κλείσιμο εκκλησιών της στην Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, το Λούισβιλ και την Βοστώνη. Παράλληλα, δεν θα τελούνται γάμοι και βαπτίσεις.

Μετά από κρούσμα σε συναγωγή της Νέας Υόρκης, περισσότερες από 100 οικογένειες, παραμένουν σε καραντίνα. Η συναγωγή ακύρωσε όλες τις τελετές της, ενώ ανακοίνωσε πως θα αξιοποιήσει τα μέσα τεχνολογίας, ώστε να συνεχίσει η επαφή με την κοινότητα και να παραμείνει δυνατό το αίσθημα ενότητας.

Το κέντρο μουσουλμανικής κοινότητας του All Dulles στην Βιρτζίνια, έδωσε  εντολές στους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας και να μην προσέλθουν στην προσευχή της Παρασκευής, αν δεν αισθάνονται καλά.

Στο Hindu Temple and Cultural Center της Ουάσινγκτον, σταματούν οι τελετές με πιστούς. Οι τελετές θα γίνονται από τους ιερείς, οι οποίοι θα προσεύχονται, για όλους τους πιστούς που δεν θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Τα γεγονότα δεν άφησαν αδιάφορη και την κοινότητα των βουδιστών της Νέας Υόρκης, όπου ακυρώθηκαν όλες οι θρησκευτικές τελετές, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Επίσης ανακοινώθηκε, πως θα βρεθεί τρόπος η εκκλησία να παραμείνει κοντά στους πιστούς, αξιοποιώντας το κανάλι που διαθέτει στο Youtube.

Στην λίστα προστίθεται και η επιτροπή των βαπτιστών του νότου, που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των προτεσταντών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, ακυρώθηκαν οι τελετές για τις 15 Μαρτίου και ζητήθηκε από τους πιστούς να προσευχηθούν την ίδια ώρα, για την αντιμετώπισης του κορονοϊού. 

Από πλευράς Πολιτείας, ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του κυβερνήτη, του Κεντάκι, ο οποίος την Παρασκευή, ανακοίνωσε την εμφάνιση δεκατεσσάρων κρουσμάτων κορονοϊού στην πολιτεία. Μεταξύ άλλων ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τον εκκλησιασμό. Το Κεντάνι είναι μια βαθιά θρησκευόμενη πολιτεία. Η δήλωση χαρακτηρίστηκε τολμηρή και συνάμα υπεύθυνη, από τον ρεπόρτερ της HuffPost US, Τράβις Γουάλντρον, καθώς θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικό κόστος.