ΔΙΕΘΝΕΣ
16/03/2020 12:21 EET | Updated 16/03/2020 12:23 EET

ΗΠΑ: Μέτρα των πολιτειών για τον κορονοϊό, παρά την στάση Τραμπ

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών έδωσαν χρήσιμες συμβουλές, ωστόσο ορισμένες πολιτείες πήραν αυστηρότερα μέτρα.

Associated Press
.

Οι αρχές, περιορίζουν πολλά στοιχεία του Αμερικανικού τρόπου ζωής, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συστήνοντας την μη-διεξαγωγή συναθροίσεων με περισσότερα από 50 άτομα, ενώ οι ειδικοί δηλώνουν πως ενδεχομένως, θα χρειαστούν αυστηροί περιορισμοί για δεκατέσσερις ημέρες.

Κυβερνήτες πολιτειών κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και σχολεία, καθώς οι ΗΠΑ βυθίζονται στο χάος που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού. Οι ταξιδιώτες, επιστρέφουν από υπερπόντια ταξίδια, σχηματίζοντας ουρές, στις οποίες πρέπει κανείς να περιμένει ώρες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να καθησυχάσει το έθνος, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, έχει «απόλυτο έλεγχο» της κατάστασης και καλεί τους Αμερικανούς να μην αγοράζουν πανικόβλητοι τρόφιμα, καθώς τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της χώρας αδειάζουν. Ταυτόχρονα τα καταστήματα που πωλούν όπλα, αυξάνουν τα κέρδη τους, όσο επικρατεί πανικός.

Καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να προσαρμόσουν την καθημερινότητα τους, για την ασφάλεια τους, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσαν, ότι οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων είναι επικίνδυνες, για την εξάπλωση του ιού και πως πρέπει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν για τις επόμενες 8 εβδομάδες. Επίσης σε οποιαδήποτε εκδήλωση, θα πρέπει να τηρούνται κατάλληλες αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής.

Παρά την ανακοίνωση τους, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών δεν συμπεριέλαβαν στις συμβουλές τους, μέτρα για την λειτουργία σχολείων, ινστιτούτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρήσεων.

Ακόμη και πριν την προειδοποίηση, σε ορισμένα σημεία της χώρας μπορούσε κανείς να συναντήσει άδειες πόλεις, οι οποίες με τον καιρό θα πληθαίνουν, καθώς τα θεματικά πάρκα κλείνουν, οι παραλίες της Φλόριντα διώχνουν τους εκδρομείς, τα Starbucks δέχονται να εξυπηρετήσουν πελάτες μόνο με παραγγελίες και take-away και οι κυβερνήτες του Οχάιο και του Ιλινόι διακόπτουν την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ζήτησε από τα μπαρ και τα εστιατόρια της πολιτείας να κλείσουν, χωρίς όμως να δώσει εντολή. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, επεξεργάζονται παρόμοια μέτρα.

«Δεν υπάρχει καιρός για δημόσιες εκκλήσεις», δηλώνει ο κυβερνήτης του Ιλινόι, Τ. Ρ. Πρίτσκερ. «Δεν είναι αστείο. Κανείς δεν έχει ανοσία σε αυτόν τον ιό.»

Η απόφαση του ακολούθησε λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Άντονι Φάουτσι, ειδικού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε θέματα μεταδοτικών νοσημάτων, ότι θα ήταν καλό να εφαρμόσουμε περιοριστικά μέτρα για τις επόμενες 14 ημέρες, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον περιορισμό των μετακινήσεων τους,» δήλωσε ο Φάουτσι ως μέλος της ομάδας του Λευκού Οίκου, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι ο Τραμπ επεξεργάζεται κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι έχει κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 
 

Sponsored Post