ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2018 17:56 EET | Updated 01/11/2018 18:10 EET

Αμστερνταμ: «Κόκκινη συνοικία» χωρίς ιερόδουλες σχεδιάζει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος

The Guardian

Μια πρωτοβουλία που θα αλλάξει την εικόνα του Αμστερνταμ, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, εξετάζει η δήμαρχος της πόλης, στοχεύοντας στην απομάκρυνση των ιερόδουλων της περίφημης «κόκκινης συνοικίας» από το ιστορικό κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Η Φέμκε Χάλσεμα, πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης, σκοπεύει να κάνει το μεγάλο βήμα για την αναμόρφωση της διάσημης συνοικίας, χορηγώντας άδειες στις ιερόδουλες για μεταφορά τους σε τοποθεσίες εκτός του κέντρου, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει την περιοχή, αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και εργασίας των συγκεκριμένων γυναικών, που πολύ συχνά παρενοχλούνται από τουρίστες. Η Χάλσεμα έχει τη στήριξη τριών εκ των παρατάξεων του συνασπισμού που εξελέγη στη δημαρχία, ενώ η τέταρτη, το Εργατικό Κόμμα, αν και έχει διατυπώσει ενστάσεις, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με μέλη του πολιτικού συνασπισμού, το μέτρο της απομάκρυνσης θα δώσει στις ιερόδουλες την ευκαιρία να δουλεύουν σε καθεστώς ανωνυμίας, μακριά από τους τουρίστες που τραβούν συνέχεια φωτογραφίες. Μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται είναι η μεταφορά τους σε κτίρια με τη μορφή ξενοδοχείων, εξοπλισμένων με χρηματοκιβώτια, «κουμπιά κινδύνου» για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση επιθέσεων και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες.

Ολα αυτά, σε μια περίοδο, που πλέον πολλές από τις ιερόδουλες βρίσκουν πελάτες μέσω διαδικτύου, γεγονός που έχει αφήσει άδειες αρκετές από τις βιτρίνες της «κόκκινης συνοικίας».

Σημειώνεται ότι η δήμαρχος έχει ήδη ζητήσει ο περίφημος δρόμος να κλείνει κατά διαστήματα, όταν θεωρείται ότι συγκεντρώνεται υπερβολικός αριθμός τουριστών. Μεταξύ των μέτρων που έχει εισηγηθεί είναι η αυξημένη αστυνόμευση, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές για επιτόπια πρόστιμα στους τουρίστες που προκαλούν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η πορνεία είναι νόμιμη στην Ολλανδία από το 2000 και οι ιερόδουλες πληρώνουν κανονικά φόρους. Οι ιδιοκτήτες των οίκων ανοχής είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν με άδειες και να συμμορφώνονται στο πλαίσιο που έχει θεσπίσει ο δήμος. Παρόλα αυτά, το Αμστερνταμ εξακολουθεί να προσελκύει διακινητές και εγκληματικές συμμορίες που ωθούν γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη στην πορνεία.

Πηγή: Guardian

Sponsored Post