Αν η αδιαφορία για τους ηλικιωμένους εν μέσω πανδημίας ήταν εικόνα θα ήταν από γηροκομείο στην Αυστραλία

Χωρίς νερό και τροφή, ακάθαρτοι, με ανοιχτές πληγές, επιδέσμους γεμάτους μερμήγκια. "Κάποιες μέρες είμαστε ανεπαρκείς" λέει ο πρωθυπουργός για τη φρίκη σε οίκο ευγηρίας στη Μελβούρνη. Η ανθρωπιά όμως θα μετρηθεί από τα όσα γίνονται πίσω από αυτές τις κλειστές πόρτες
Darrian Traynor via Getty Images

Μερικές από τις πιο σπαρακτικές ιστορίες αυτούς τους 8 μήνες πανδημίας είναι σίγουρα αυτές που συνήθως δεν μαθαίνουμε και τις ζουν όσοι δεν έχουν φωνή για να υψώσουν. Ή όλες εκείνες που είναι τόσο φρικτές που οι πολλοί επιλέγουν να προσπεράσουν για να προφυλαχτούν και μένουν για λίγο στην επικαιρότητα. Σε πολλές από αυτές το 2020, πρωταγωνιστές τους είναι οι πιο ανήμποροι μεταξύ των συμπολιτών μας: οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Και βέβαια η ανθρωπιά όλων μας θα μετρηθεί από τα όσα γίνονται πίσω από αυτές τις κλειστές πόρτες που ζουν οι πιο αδύναμοι εξ ημών.

Πολλές ειδήσεις ξεπήδησαν αυτό το διάστημα για γηροκομεία σε όλον τον κόσμο όπου οι φιλοξενούμενοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, για δομές που δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ή/και δεν υπήρχε καν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και υγειονομικό υλικό. Κατά κανόνα αφού οι ηλικιωμένοι είχαν ζήσει μια πρώτα μία κόλαση ή/και είχαν ήδη πεθάνει.

Λίγες όμως από αυτές τις ιστορίες για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες είναι τόσο φρικώδης όσο αυτή από το γηροκομείο Kalyna Care στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που αποτελεί μεγάλη εστία εξάπλωσης του ιού.

Europa Press News via Getty Images

Χωρίς νερό, φαγητό, με πληγές και μερμήγκια στους επιδέσμους

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian Australia αποκαλύπτονται σοκαριστικές εικόνες ενώ το τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στο γηροκομείο δύσκολα μπορεί να το επεξεργαστεί ο ανθρώπινος νους.

Από τα πιο ανατριχιαστικά «ευρήματα» στο ιδιωτικό γηροκομείο, ήταν η κατάσταση στην οποία βρέθηκε μια 95χρονη. Η γυναίκα έφερε επιδέσμους στα πόδια της και επάνω σε αυτούς υπήρχε ξεραμένο ημερών αίμα αφού δεν είχε γίνει αλλαγή για καιρό. Και στο κρεβάτι της και πάνω στους επιδέσμους περπατούσαν μυρμήγκια. Η γυναίκα, ονόματι Μίλκα πέθανε τελικά την Παρασκευή από επιπλοκές που δεν σχετίζονταν με τον κορονοϊό.

Επίσης, τα νέα μέλη του προσωπικού του γηροκομείο ανέφεραν πως οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι δεν είχαν λάβει τροφή και νερό για τουλάχιστον 18 ώρες ενώ στο πάτωμα υπήρχαν περιττώματα ενώ ασθενείς είχαν μείνει άπλητοι για μέρες ή εβδομάδες.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν δύο εβδομάδες αφού εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο γηροκομείο και όπως φαίνεται ήταν ένα μέλος του προσωπικού.

Ο Guardian μίλησε στην οικογένεια της 95χρονης Μίλκα και όπως φαίνεται δεν κατηγορούν την διεύθυνση ή το ΔΣ του γηροκομείου αφού υποστηρίζουν πως μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας παρείχαν εξαιρετική φροντίδα στη γυναίκα.

Όμως, όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων άρχισαν να αρρωσταίνουν και να εκτίθενται στον ιο με αποτέλεσμα πολλοί να παραιτηθούν ή να απομακρυνθούν αναγκαστικά δεν υπήρχε κανένας για να καλύψει τα κενά παρά τα επανειλημμένα, όπως λένε, αιτήματα της διοίκησης προς την πολιτεία και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις για παροχή βοήθειας.

MARCO LONGARI via Getty Images

Δύο εβδομάδες στο έλεος του Θεού

Συνολικά, περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι και 15 μέλη του προσωπικού κόλλησαν τον ιό και πολλοί άλλοι έχουν απομακρυνθεί επειδή εκτέθηκαν σε αυτόν, περιλαμβανομένων και όλων όσων απασχολούνταν στο τομέα της σιτιστής.

Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στις 26 Ιουλίου αλλά μόλις την Πέμπτη υπήρξε τελικά παρέμβαση της πολιτείας και παροχή βοήθειας.

«Το τι συνέβη στο μεσοδιάστημα είναι ένα μυστήριο και τρομάζω μόνο στην ιδέα» λέει μια νοσοκόμα. «Έλειπαν τόσα πολλά μέλη του τακτικού προσωπικού. Κάποιοι επειδή αρρώστησαν, άλλοι επειδή εκτέθηκαν, ορισμένοι επειδή δεν άντεχαν άλλο την κατάσταση με τον Covid-19…Ποιός φρόντιζε τους ενοίκους του γηροκομείου; Ποιος κάλυπτε τα κενά που δημιουργούνταν και τις ανάγκες που υπήρχαν μέχρι να έρθουμε εμείς;».

Η ίδια δήλωσε εθελοντικά να παράσχει υπηρεσίες στο γηροκομείο και όπως λέει όταν πήγε είδε ξεραμένα περιττώματα στο πάτωμα, τονίζοντας πως ορισμένοι ηλικιωμένοι πάσχουν από άνοια. «Ένας ασθενής είχε αφοδεύσει στο πάτωμα του δωματίου του» αλλά υπήρχαν και σε άλλους χώρους, όπως λέει. Και τα περιττώματα είχαν μείνει εκεί για τόσο καιρό που δεν μπορούσαμε να τα καθαρίσουμε…Αυτό συνέβη στην πτέρυγα που είναι οι ηλικιωμένοι με άνοια. Είδα ασθενής σε σύγχυση, να περιφέρονται, να μεταφέρουν παντού βακτήρια από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ήταν τρομακτικό».

Οι δε ηλικιωμένοι που έπασχαν από Covid -19 φαίνεται πως επίσης είχαν εγκαταλειφθεί. Δεν είχαν λάβει φάρμακα για μέρες και δεν είχαν πλυθεί επίσης για πολύ καιρό.

Darrian Traynor via Getty Images

Ούτε προστατευτικός εξοπλισμός για το νέο προσωπικό

Παρά δε το γεγονός πως τώρα το γηροκομείο είναι υπό την ευθύνη της πολιτείας, η νοσοκόμα καταγγέλλει πως όταν πήγε να πιάσει δουλειά δεν τους έδωσαν καν προστατευτικό εξοπλισμό ενώ άλλαζαν - εάν είχαν φέρει άλλα ρούχα- στις κοινόχρηστες τουαλέτες.

«Όταν πήγα στη δουλειά, ρώτησα τους υπόλοιπους ποια ήταν τα προσόντα τους, σε ποιους τομείς μπορούν να προσφέρουν, τι δουλεία έκαναν…για να αξιοποιήσω καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό». Της απάντησαν πως είχαν έναν εργαζόμενο «που φρουρούσε την πόρτα για να μην πάει κάποιος ασθενής με κορονοϊό από την ειδική πτέρυγα σε άλλους χώρους».

Ένας άλλος εργαζόμενος στον τομέα της υγείας σοκαρίστηκε τόσο πολύ όταν είδα κατάσταση την οποία είχε περιέλθει η 95χρονη Μίλκα και αποφάσισε να τραβήξει βίντεο και να το δημοσιοποιήσει.

Ο γιος της 95χρονης, Ρούντι Κέλεμεν, είπε ότι υπήρχε πρόβλημα με μυρμήγκια στο δωμάτιο της μητέρας του από παλιά αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό.

«Η μαμά αγαπούσε πολύ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του γηροκομείου Καλίνα…Έμενε εκεί τρία χρόνια. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπο, έζησε τα τελευταία 50 χρόνια σε αυτήν τη χώρα, είχε δουλέψει πολύ σκληρά, έμαθε άπταιστα αγγλικά. Μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις μου είναι από την παιδική μου ηλικία μαζί της, με έκανε να νιώθω αγαπητός και ασφαλής» λέει ο γιος της και συνεχίζει: «Δεν λέω ότι το γηροκομείο έκανε τα πάντα σωστά, δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη. Αλλά δεν θα κατηγορήσω τη διοίκηση. Ξέρω ότι φροντίζουν και προσπαθούσαν να έχουν όσο προσωπικό χρειάζεται».

Οι δε υπεύθυνοι του οίκου ευγηρίας και οι αρχές πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο.

ASSOCIATED PRESS

Γηροκομείο: Ενημερώσαμε και αδιαφόρησαν-Πρωθυπουργός: Μερικές μέρες είμαστε εναπαρκείς

Η πρόεδρος του ΔΣ, Halja Bryndzia, είπε ότι από ένα σημείο και μετά υπήρχε μόνο μια νοσοκόμα και ένας βοηθός για να φροντίζει 68 ηλικιωμένους.

«Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα σε ένα μέλος του προσωπικού στα τέλη Ιουλίου άρχισε η κατάρρευση. Επικοινωνήσαμε με οικογένειες, αναφέραμε το πρόβλημα στους αρμόδιους για θέματα υγείας, κάναμε τα πάντα», δήλωσε επιρρίπτοντας προφανώς τη ευθύνη στις αρχές.

Καταγγέλλει μάλιστα ότι οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν ακόμη και όταν τους ενημέρωσε για τα πρώτα κρούσματα μεταξύ των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων. Αν και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να απομακρυνθούν, οι αρμόδιες πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές υποστήριζαν, όπως λέει, πως δεν χρειάζεται αφού η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν αρκετά σοβαρή ακόμα.

Ο αρμόδιος υπουργός υγείας χαρακτηρίζει «σπαρακτική» την όλη κατάσταση που αποκαλύφθηκε ενώ ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Πολιτείας της Βικτωρία, Ντάνιελ Άντριους, δηλώνει τώρα πως ο οίκος ευγηρίας Καλίνα είναι ένα από τα πολλά γηροκομεία της χώρας που τελευταία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν και στις περιπτώσεις των οποίων η πολιτεία πήρε τον έλεγχο.

Ο δε πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξέφρασε την οδύνη του και συμπλήρωσε: «Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως κάποιες μέρες είμαστε ανεπαρκείς. Άλλες μέρες όχι».

Δημοφιλή