ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/05/2019 15:51 EEST | Updated 10/05/2019 17:43 EEST

Πρόοδος στις συζητήσεις για επέκταση της παρουσίας Total και ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ

Δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ έκανε λόγο στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στις συζητήσεις του υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία της TOTAL – ENI- προσθέτοντας πως πλέον εκκρεμεί η διευκρίνιση ορισμένων νομικών ζητημάτων προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε οριστική συμφωνία.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία TOTAL – ENI για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 ενός της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί των εμπορικών, τεχνικών και νομικών θεμάτων που άπτονται του συμβολαίου.

Επίσης, μιλώντας την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι αναμένονται εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ/ Χριστοδουλίδης θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, έκανε λόγο για θετική ανταπόκριση των εταίρων σε όσα άκουσαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κύπριος πρόεδρος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος αναμένει έργα από την ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας και ερωτηθείς αν θα υπάρξουν τέτοιες ενέργειες, είπε ότι «αυτό, το οποίο καταγράφεται είναι η θετική ανταπόκριση των εταίρων μας σε όσα άκουσαν. Πλην, όμως, δεν λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε ένα Άτυπο Συμβούλιο το οποίο για άλλο σκοπό συνεκλήθη και να μην αναμένουμε κάτι ανάλογο ενδεχόμενα και στις 28 Μαΐου. Θα είναι την επομένη των εκλογών».

«Αυτό το οποίο καταγράφεται είναι η προσπάθεια δια της διπλωματικής οδού, να εξευρεθεί λύση. Εξαντλούνται πρώτα όλα τα στη διάθεση μέσα, όσων μπορούν να επηρεάσουν και εν συνεχεία λαμβάνονται οι αποφάσεις», πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις από Βρετανία και Γερμανία

Να σεβαστεί την Κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή, κάλεσε την Άγκυρα το Βερολίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την νομική κατάσταση του θέματος υπάρχουν δύσκολα θέματα Διεθνούς Δικαίου.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε μάλιστα σε σχετική δήλωση της Καγκελαρίου κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Ρουμανία.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αυτό μπορούμε ασφαλώς μόνο να συμφωνήσουμε. Αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει μια κλιμάκωση σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ’Αντεμπαρ.

Η Βρετανία εκφράζει την ανησυχία της για την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις γεώτρησης σε περιοχή που ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ανησυχώ με την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις στον Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», δήλωσε ο Χαντ.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να ωφελήσει όλους τους Κύπριους και να στηρίξει μια διευθέτηση».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post