ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2020 22:59 EET | Updated 27/02/2020 23:58 EET

Πολύνεκρος βομβαρδισμός με στόχο Τούρκους στρατιώτες στην Ιντλίμπ

Για 22 νεκρούς κάνουν λόγο τουρκικές πηγές- τουλάχιστον 34, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ASSOCIATED PRESS

Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι, Ραχμί Ντογάν είπε πως οι νεκροί είναι 22. Νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 9, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες από το αεροπορικό πλήγμα των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Τουρκία. Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για «τουλάχιστον 34». Επίσης, δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε έκτακτη συνάντηση σχετικά με την επίθεση, η οποία δεν είναι γνωστό εάν έγινε από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή από ρωσικές. 

Νωρίτερα την Πέμπτη είχε γίνει γνωστό πως οι Τούρκοι νεκροί στην Ιντλίμπ ανέρχονταν στους 21. 

Στο μεταξύ, όπως υποστήριξε το τουρκικό Διευθυντήριο Επικοινωνιών, οι τουρκικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους κατά των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης έχουν «εξουδετερώσει» τουλάχιστον 1.709 στρατιώτες, 55 άρματα μάχης, τρία ελικόπτερα, 18 τεθωρακισμένα, 29 πυροβόλα, 21 οχήματα, επτά όλμους και τέσσερα βαρέα πολυβόλα. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και βίντεο.

 

Νωρίτερα την Πέμπτη η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε πως Τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Η είδηση, που προέρχεται από τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, μεταδόθηκε την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών υποστήριξαν πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στο Ιντλίμπ.

«Τα δικά τους (τα συριακά) και τα ρωσικά αεροσκάφη σώζουν τις ζωές των συριακών δυνάμεων με την κυριολεκτική έννοια. Τα συριακά και ρωσικά μαχητικά έχουν σταματήσει επανειλημμένως, ξανά και ξανά, τους αντάρτες. Όμως ο ουρανός πάνω από το Ιντλίμπ είναι επίσης επικίνδυνος. Οι αντάρτες κι οι Τούρκοι ειδικοί χρησιμοποιούν τώρα φορητά αντιεροπορικά συστήματα», υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση του δικτύου από το Ιντλίμπ.

Στην ίδια ανταπόκριση τονίζεται πως τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη αναγκάσθηκαν να λάβουν αντίμετρα, μετά τις επιδρομές τους εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τουρκικές δυνάμεις ανέφεραν την Πέμπτη πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη αντεπίθεση στην επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη ότι οι εξελίξεις γίνονται ευνοϊκές για την Άγκυρα, τρεις εβδομάδες αφού οι αντικαθεστωτικοί έχασαν τον έλεγχο της πόλης στο σταυροδρόμι δύο αυτοκινητοδρόμων, την οποία κατέλαβαν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο συριακός στρατός επιτίθεται τους τελευταίους μήνες για να ανακτήσει το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, μετά από εννιά χρόνια πολέμου που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατομμυρίων και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων.

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στην Ιντλίμπ στη Συρία, προκειμένου να υποστηρίξει τους αντάρτες στη μάχη τους ενάντια στις δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύριοι έχουν τραπεί σε φυγή μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, στη μεγαλύτερη έξοδο του πολέμου.

(με πληροφορίες από Daily Sabah, Reuters, Anadolu)

Sponsored Post