ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2018 12:33 EEST | Updated 03/10/2018 12:34 EEST

Ανακαλύφθηκε άγνωστος πλανήτης- νάνος στο Ηλιακό Σύστημα- υποδεικνύει την ύπαρξη του «Πλανήτη Χ»

Carnegie Institution for Science

Ένα εξαιρετικά μακρινό αντικείμενο, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, ανακάλυψαν επιστήμονες του Carnegie Institution for Science, του Πανεπιστημίου Βόρειας Αριζόνα και του Πανεπιστημίου της Χαβάης- υποδεικνύοντας ότι η τροχιά του συγκεκριμένου πλανήτη- νάνου, στον οποίο δόθηκε το όνομα «Goblin» (καλικάντζαρος) υποστηρίζει και ενισχύει τη θεωρία της ύπαρξης ενός ακόμα πιο μακρινού «Πλανήτη Χ».

Το συγκεκριμένο αντικείμενο, η επίσημη ονομασία του οποίου είναι 2015 TG387, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Σχετικό paper, με όλες τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης, υποβλήθηκε στο The Astronomical Journal.

Διαβάστε επίσης:

Ο μυστηριώδης «Πλανήτης Χ»: Επιστήμονες ενδεχομένως να βρήκαν νέο πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα

H αναζήτηση του «Πλανήτη Χ» αποκαλύπτει και άλλα άγνωστα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος

Νέα στοιχεία για την ύπαρξη του «Πλανήτη Χ», του φερόμενου 9ου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος

O 2015 TG387 ανακαλύφθηκε περίπου 80 AU ( αστρονομικές μονάδες- ως μία AU ορίζεται η απόσταση της Γης από τον Ήλιο) μακριά από τον Ήλιο. Ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και ποτέ δεν πλησιάζει το άστρο μας περισσότερο από 65 AU. Το συγκεκριμένο όνομα του δόθηκε λόγω της χρονικής εγγύτητας στην αμερικανική γιορτή του Χάλογουϊν, και, όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι μακριά από τη μεγαλύτερη γνωστή μάζα του Ηλιακού Συστήματος, οπότε και μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του τι συμβαίνει στα όριά του.

Η ανακάλυψή του έγινε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών σχετικά με την εύρεση αγνώστων πλανητών- νάνων, αλλά και του μυστηριώδους, υποτιθέμενου «Πλανήτη Χ».

 

Carnegie Institution for Science

 

«Αυτά τα απομακρυσμένα αντικείμενα είναι σαν ψίχουλα που μας οδηγούν στον “Πλανήτη Χ”. Όσο περισσότερα μπορούμε να βρούμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να κατανοήσουμε το εξώτερο Ηλιακό Σύστημα και τον πιθανό πλανήτη που εκτιμούμε ότι διαμορφώνει τις τροχιές τους- μια ανακάλυψη που θα επαναπροσδιόριζε τις γνώσεις μας για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος» σημειώνει ένας εκ των ερευνητών, ο Σκοτ Σέπαρντ.