Ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ ρωμαϊκό νόμισμα που απεικονίζει το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου

Το σπάνιο νόμισμα αλιεύθηκε από τα νερά γύρω από τη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.
.
.
Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority

Αρχαιολόγοι της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) ανακάλυψαν ενα ρωμαϊκό νόμισμα ηλικίας πιρίπου 1850 ετών, χαραγμένο με το σύμβολο του ζωδιακού κύκλου.

Το σπάνιο νόμισμα αλιεύθηκε από τα νερά γύρω από τη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Το χάλκινο νόμισμα κόπηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και βρέθηκε σε «εξαιρετική κατάσταση διατήρησης», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αναφέρει το Livescience.

Ο αυτοκράτορας Αντωνίνος Πίος έγινε γνωστός ως ένας από τους τελευταίους αυτοκράτορες που βασίλεψαν κατά τη διάρκεια της Pax Romana, μια εποχή σχετικής ειρήνης στη Ρώμη μεταξύ του 27 π.Χ. και 180 μ.Χ.

Στη μία πλευρά του νομίσματος υπάρχει η εικόνα της Λούνα, της ρωμαϊκής θεάς της σελήνης, και η εικόνα του ζωδιακού σημείου του Καρκίνου - στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ο Αντωνίνος Πίος. Το νόμισμα φέρει επίσης την επιγραφή «Έτος οκτώ», υποδεικνύοντας ότι κατασκευάστηκε κατά το όγδοο έτος της βασιλείας του Πίου, η οποία διήρκεσε από το 138 έως το 161 μ.Χ.

Το αρχαίο αυτό κειμήλιο ανήκε σε μια σειρά 13 νομισμάτων, που απεικονίζουν τα 12 ζώδια και τον πλήρη ζωδιακό τροχό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΑΑ. Είναι το πρώτο τέτοιο νόμισμα που ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, δήλωσε Times of Israel ο Λίορ Σάντμπέργκ, ειδικός νομισμάτων στο IAA.

.
.
Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Η αστρολογία, η οποία ξεκίνησε από τη Μεσοποταμία γύρω στην τρίτη χιλιετία π.Χ., ήταν βαθιά ριζωμένη στον ρωμαϊκό πολιτισμό. Αν και μερικές φορές αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και εχθρότητα από τους αυτοκράτορες, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν ότι οι αστρολογικές προβλέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπονόμευση της εξουσίας τους, η αστρολογία ήταν μια δημοφιλής πρακτική σε όλες τις τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας.

«Η αστρολογία ήταν μόνο μία από έναν ευρύτερο αριθμό μαντικών πρακτικών στην αυτοκρατορία», γράφει ο Μάθιου Μπουνσον στην Εγκυκλοπαίδεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Αλλά για να κατακτήσουν το ενδιαφέρον και τη φαντασία του κοινού, όλες ωχριούν δίπλα στην αστρολογία».

«Κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου στο κράτος του Ισραήλ, και στον θαλάσσιο χώρο του, υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν τις συνδέσεις που υπήρχαν εδώ στην αρχαιότητα μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου και των χωρών κατά μήκος της», αναφέρει ο Ελί Σαρβίτ στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.