ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2019 08:15 EET

Ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του πρώτου ιαπωνικού θωρηκτού που βυθίστηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Είχε βυθιστεί στις 14 Νοεμβρίου 1942.

Buyenlarge via Getty Images

Το ναυάγιο του ιαπωνικού θωρηκτού «Χιέι»- του πρώτου θωρηκτού που βύθισαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- ανακάλυψε το εξερευνητικό σκάφος R/V Petrel.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, έναν χρόνο πριν Ιάπωνες ερευνητές είχαν βρει το ναυάγιο με σόναρ όχι πολύ μακριά από την περιοχή όπου είχε αναφερθεί η βύθισή του το 1942. Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε στις 31 Ιανουαρίου του R/V Petrel, η δραστηριότητα του οποίου εντάσσεται στο πλαίσιο του εγχειρήματος που είχε ξεκινήσει ο εκλιπών Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft, για τον εντοπισμό ναυαγίων διάσημων πλοίων ανά τον κόσμο. Εν τέλει, τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη από το Petrel εντόπισαν το ιαπωνικό θωρηκτό στα ανοιχτά της νήσου Σάβο, αναποδογυρισμένο σε βάθος 3.200 ποδών (975 μέτρων).

 

 

Το «Χιέι» που είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1914, ήταν το πρώτο θωρηκτό που έχασε το Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό. Με εκτόπισμα 33.600 τόνων και οπλισμό οκτώ πυροβόλων των 14 ιντσών, ήταν ένα από τα σκάφη που συνόδευσαν τα ιαπωνικά αεροπλανοφόρα που πραγματοποίησαν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τον Δεκέμβριο του 1941.

 

 

Η καταβύθισή του έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου 1942. Το βράδυ της προηγούμενης (13 Νοεμβρίου) μία ιαπωνική ομάδα κρούσης, αποτελούμενη από το «Χιέι», το θωρηκτό «Κιρισίμα», ένα ελαφρύ καταδρομικό και 11 αντιτορπιλικά συγκρούστηκε με αμερικανική δύναμη δύο βαρέων καταδρομικών, τριών ελαφρών καταδρομικών και οκτώ αντιτορπιλικών, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της ναυμαχίας της Γκουανταλκανάλ. Το «Χιέι», με τους ισχυρούς του προβολείς, συγκέντρωσε τα πυρά των αμερικανικών πολεμικών- και τη μοίρα του «σφράγισε» πλήγμα από το αμερικανικό USS San Francisco στις, που αχρήστευσε το πηδάλιο του σκάφους. Κατά τις επόμενες 24 ώρες, το ιαπωνικό σκάφος δεχόταν συνεχείς επιθέσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών με βόμβες και τορπίλες, με αποτέλεσμα τη βύθισή του το βράδυ της 14ης και την απώλεια 188 μελών του πληρώματός του.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost