Ανακάλυψη που ανατρέπει τα δεδομένα: Το βιβλικό βασίλειο του Εδώμ ήταν υπαρκτό

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη πως ήταν απλώς μια μυθική περιοχή της Παλαιάς Διαθήκης.
marcociannarel via Getty Images

Επιστήμονες προέβησαν σε μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική: βρήκαν στοιχεία για ένα αρχαίο βασίλειο που μέχρι τώρα πιστευόταν πως δεν υπήρχε στην πραγματικότητα και αποτελούσε απλώς μια μυθική περιοχή στη Βίβλο.

Στην Παλαιά Διαθήκη το Εδώμ περιγράφεται ως ένα γειτονικό εχθρικό κράτος της Ιουδαίας, νοτιοανατολικά της Νεκράς Θάλασσας, όπου σήμερα βρίσκονται τμήματα της Ιορδανίας και του Ισραήλ, σύμφωνα με το Skynews.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα βιβλικά κείμενα, υπήρξε συνένοχο στην καταστροφή της Ιουδαίας και της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ. Το Εδώμ έχει περιγραφεί ως τόπος «όπου ηγεμόνευαν οι βασιλείς πριν από οποιοδήποτε Ισραηλίτη βασιλιά» αλλά αργότερα λέγεται ότι νικήθηκε και λεηλατήθηκε από τον βασιλιά Δαυίδ του Ισραήλ.

Τέτοιες ιστορίες έχουν υποτιμηθεί από πολλούς ιστορικούς κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά η τελευταία ανακάλυψη ανακαλύψεις από μια ομάδα επιστημόνων και αρχαιολόγων στην περιοχή θέτουν νέα δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη του Εδώμ.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εντόπισαν τα απομεινάρια από ένα εργοστάσιο χαλκού, το χρονολογείται πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται ραδιοχρονολόγηση άνθρακα, η οποία βοηθά να προσδιοριστεί πόσο παλιό είναι ένα οργανικό αντικείμενο, οι ερευνητές μπόρεσαν να βάλουν μια ημερομηνία στα απορρίμματα από τη χύτευση.

Η ανάλυση των ορυκτών και των μετάλλων χρησιμοποιήθηκε έπειτα για να εξακριβωθεί πώς οι τεχνικές τήξης άλλαξαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οπως προκύπτει, η αποδοτικότητα βελτιώθηκε δραματικά κατά το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα π.Χ. και οι τεχνικές έγιναν κοινές σε διάφορα σημεία στην περιοχή - υποδεικνύοντας ότι και άλλοι εργάτες τις «υιοθέτησαν».

Αναλύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό PLOS ONE, o επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ερεζ Μπεν Γιόσεφ ανέφερε ότι το «τεχνολογικό άλμα» εκείνης της εποχής διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη μετάβαση από την εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου.

«Η μελέτη μας ρίχνει νέο φως στην εμφάνιση του αρχαιολογικά πελώριου βιβλικού βασιλείου του Εδώμ, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί», δήλωσε.

«Η συμβολή της μελέτης ξεφεύγει από τα στενά όρια της περίπτωσης του Εδώμ, καθώς παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία τεχνολογική εξέλιξη και τις περίπλοκες διασυνδέσεις μεταξύ τεχνολογίας και κοινωνίας» τόνισε.

Ποιο ήταν το βασίλειο του Εδώμ

Το Εδώμ ή Ιδουμαία ήταν ιστορική περιοχή κατοικημένη από Σημίτες, ευρισκόμενη νότια της Ιουδαίας και της Νεκράς Θάλασσας. Αναφέρεται στη Βίβλο ως Βασίλειο του Εδώμ, την 1η χιλιετία π.Χ. (Εποχή του Σιδήρου), ενώ στην Κλασική Αρχαιότητα, το όνομα «Ιδουμαία» χρησιμοποιείτο για μια μικρότερη έκταση γης στην ίδια περιοχή.

Οι κάτοικοί της, οι Εδωμίτες ή Ιδουμαίοι, ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, νότιοι γείτονες των Μωαβιτών. Η χώρα τους, το Βασίλειο του Εδώμ, εκτεινόταν κυρίως ανατολικά της Αραβά. Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, ήταν απόγονοι του Ησαύ, ο οποίος ήταν αδελφός του Ιακώβ (Ισραήλ) και γιος του Ισαάκ. Το όνομα Εδώμ από το οποίο προέρχεται το όνομα «Ιδουμαία», σημαίνει κόκκινος στα Εβραϊκά, και ήταν το παρατσούκλι του Ησαύ, λόγω του κοκκινωπού του χρώματος.

(με πληροφορίες από Skynews)

Δημοφιλή