ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/11/2015 03:01 EET | Updated 11/11/2015 07:15 EET

Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φέρνει πιο κοντά τη δόση των 2 δισ. ευρω. Αισιόδοξοι δανειστές και κυβέρνηση

eurokinissi

Επιχείρηση διατήρησης του θετικού «μομέντουμ» έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και δανειστές με στόχο να μην δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που οι ελεγκτές επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα ακόμα γύρω επαφών με το Οικονομικό επιτελείο.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει χάσει όλα τα χρονικά ορόσημα και ως εκ τούτου χρειάστηκε ακόμα μια παράταση προκειμένου να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, εκπρόσωποι των θεσμών δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το γεγονός πως η Ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τους εταίρους κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας ότι θα προχωρήσει τάχιστα τις απαιτούμενες διαδικασίες, δημιουργεί αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ούτε με τη δόση ούτε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ανοικτά θέματα εντός της εβδομάδας, προκειμένου να αποδεσμεύσει το EWG έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας τόσο τα 2 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης, όσο και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική λύση για το μεγάλο «αγκάθι» των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, αλλά και στις 100δόσεις, τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις τιμές στα γενόσημα φάρμακα και τη διοίκηση των τραπεζών.

Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές το γεγονός ότι η εκταμίευση των δόσεων δεν συνδέθηκαν με την ολοκλήρωση του 2ου πακέτου προαπαιτούμενων ή ακόμα χειρότερα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποδεικνύει την πρόθεση των δανειστών η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015, χωρίς προβλήματα.

Ενδεικτικές για το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι δανειστές είναι οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε στη συνέχεια να εκταμιευθούν οι δόσεις.

Ακόμα όμως και ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Τρίτη άλλαξε γραμμή πλεύσης, Αν και πριν από το Eurogroup της Δευτέρας επιχείρησε να δυναμιτίσει το κλίμα συνδέοντας την εκταμίευση των 10δισ ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης με τη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου, την Τρίτη δήλωσε ότι «προσπαθούμε να καταστήσουμε δυνατή την πληρωμή των 10 δισ. ευρώ που έχουμε συμφωνήσει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας»

Επιστροφή στην Αθήνα

Από σήμερα, Τετάρτη το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης θα είναι και πάλι η Αθήνα καθώς οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών βρίσκονται από την Τρίτη το βράδυ στην Ελλάδα και προετοιμάζονται γιατί την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη θα γίνει απόψε, Τετάρτη προκειμένου σε πρώτη φάση να υπάρχει πλήρης έλεγχος της πορείας των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν κλείσει το αργότερο έως τη Δευτέρα.

Παράλληλα οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και οι επικείμενες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Κόκκινα δάνεια και 100 δόσεις

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υποχωρήσει από τη θέση της για προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση συνεχίζεται και οι δανειστές έχουν “πλησιάσει” τις Ελληνικές θέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στην θέση της ότι η αξία ακινήτου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα των 180.000 – 200.000ευρώ για τον άγαμο με προσαύξηση 50.000ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 25.000ευρώ για κάθε παιδί. Αντίστοιχα το εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα των 30.000ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Αντίστοιχα στις 100 δόσεις από το υπουργείο οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα της ρύθμισης, καθώς και στους κανόνες που θέτει για απώλειά της. Προς το παρών επιμένει στο χρονικό περιθώριο 30 ημερών (μετά τη λήψη της ειδοποίησης περί νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής), αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταθέσει αντιπρόταση η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση του σημερινού χρονικού σε πρώτη από τις 30 στις 20 ημέρες και αργότερα στις 10 ημέρες.

Αντίθετα, οι δανειστές εμμένουν στην άποψη, η ρύθμιση να χάνεται για κάποιον αν δεν εξοφληθεί μία δόση ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή από την πρώτη ημέρα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα θετική είναι η στάση τους για αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες.