ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2019 14:41 EEST | Updated 13/07/2019 14:57 EEST

Ανακηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα καθώς πλησιάζει ο τυφώνας «Μπάρυ»

Το 2005 ο τυφώνας «Κατρίνα» είχε αφήσει πίσω του 1,800 νεκρούς.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει ανακηρύξει την πoλιτεία της Λουιζιάνα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθως η Τροπική Θύελλα Μπάρυ, είναι έτοιμη να φτάσει στην ξηρά ως ο πρώτος τυφώνας από τον Ατλαντικο για το 2019.

Περίπου 50.000 άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα, καθώς η τροπική καταιγίδα Μπάρυ πλησιάζει στη νότια-κεντρική ακτή της Λουιζιάνα. Σύμφωνα με τον χάρτη διακοπών ρεύματος της Λουιζιάνα, περισσότεροι από 29.000 πελάτες είχαν επηρεαστεί από διακοπές ρεύματος από τις 2.11πμ, τοπική ώρα, το Σάββατο, 13 Ιουλίου.

ASSOCIATED PRESS

Οι αξιωματούχοι της πόλης προειδοποίησαν τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να εφοδιαστούν με προμήθειες και να προετοιμαστούν για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους.

Υπολογίζεται πως η ταχύτητα των ανέμων αγγίζει τα 105 χιλιόμετρα την ώρα, με τους μετωρολόγους να κάνουν λόγο για καταρρακτώδεις βροχές, που σε ορισμένες περιοχές το νερό θα φτασει το μισό μέτρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος πως θα προκληθούν σοβαρές πλημμύρες.

ASSOCIATED PRESS

Ενώ οι αρχές της Νέας Ορλεάνης απέφυγαν να ζητήσουν την απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους, συμβουλεύοντας τους να παραμείνουν στην θέση τους, οι τουριστικές υπηρεσίες ανέφεραν, πως από την Παρασκευή υπήρξαν μαζικές αναχωρήσεις από τα ξενοδοχεία. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της British Airways, έχουν ήδη ακυρώσει τις πτήσεις από την Λουζιάνα μέχρι το Σάββατο.

ASSOCIATED PRESS

Η συναυλία των Rolling Stones, που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, στο Mercedes-Benz Superdome, το οποίο είχε χρησίμοποιηθεί ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια της πλημμύρας του τυφώνα Κατρίνα του 2005, αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα.

Η επικείμενη καταιγίδα χαρακτηρίζεται ως βασική δοκιμή των ενισχυμένων αντιπλημμυρικών μέτρων που εφαρμόστηκαν μετά τον τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος είχε πλήξει μεγάλο μέρος της πόλης, και απολογισμό 1,800 νεκρούς.

ASSOCIATED PRESS

Ο τυφώνας Μπάρυ, αναμένεται να διασχίσει την ακτογραμμή νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης το πρωί του Σαββάτου. Προβλέπεται να φθάσει μέχρι τότε στην ισχύ της κατηγορίας 1, με ανέμους που θα πλησιάζουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολγική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: The Guardian