Ανακοινώνεται η πρώτη δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της Όμικρον

Στις 11:30 οι ανακοινώσεις από τους Θ. Πλεύρη και Γ. Οικονόμου. Στις 28 Δεκεμβρίου συνεδριάζουν οι ειδικοί για τη δεύτερη δέσμη.
Christmas
Christmas
Eurokinissi

Σε κλίμα ευρύτερης ανησυχίας, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται η μετάλλαξη Όμικρον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη μέτρων που θα ισχύσουν άμεσα και η Επιτροπή των ειδικών, θα συνεδριάσει εκ νέου στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς -πιθανότατα στις 28/12- για να αποφασίσει τα μέτρα που θα εισηγηθεί να ισχύσουν από τις αρχές του νέου χρόνου.

Οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ανακοινώσουν ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιάννης Οικονόμου, θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Επιστημόνων

Το κυβερνητικό επιτελείο έλαβε το απόγευμα της Τετάρτης (22/12) τις εισηγήσεις των ειδικών. Συγκεκριμένα:

-Ακύρωση μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κ.λπ.)

-Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Σε ένα φαινόμενο που είναι δυναμικό και εξελίσσεται καθημερινά, απαιτείται και καθημερινή παρακολούθηση και προσαρμογή των επιλογών», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μίας πρώτης δέσμης μέτρων και να ετοιμάζεται για δεύτερη.

Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η Όμικρον δεν αφήνει περιθώριο για καθυστερήσεις. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Νίκου Τζανάκης, που σε δηλώσεις του (Mega) προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα τα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500. «Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον», εκτίμησε ο καθηγητής.

Με την προσοχή στραμμένη στα επιδημιολογικά δεδομένα, η Επιτροπή των Επιστημόνων αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εισηγηθεί τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι ότι οι επιλογές θα κινηθούν προς τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες. Δηλαδή περιορισμούς στη λειτουργία του ωραρίου σε διασκέδαση και εστίαση και σε μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας.

Δεν αποκλείεται όμως, αν η κατάσταση το απαιτεί, να εξεταστούν και μέτρα που για την ώρα δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση.

Popular in the Community