ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/12/2017 18:06 EET | Updated 01/12/2017 18:50 EET

Ανακοινώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί και τη Θράκη

Anadolu Agency via Getty Images

Επίσκεψη – διαβατήριο για την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για τον Ερντογάν το διήμερο επίσημο ταξίδι του στην Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα επισκεφθεί την Αθήνα και τη Θράκη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Το ζήτημα της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα άνοιξε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος είχε επισκεφθεί την Άγκυρα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες – λέγεται ότι η αμερικανική πλευρά ενθάρρυνε την ανάπτυξη διμερών επαφών παρά τα πολιτικά προβλήματα που έχει στην παρούσα φάση με την Άγκυρα.

Μάλιστα κατά τις συνομιλίες στην Άγκυρα όταν ο Ερντογάν του εξέφρασε την επιθυμία του να πάει και στην Θράκη ο Ν. Κοτζιάς του απάντησε θετικά, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι πρέπει να γνωρίζει ότι η παραμονή του στη Θράκη «μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο» που αναζητά προς την Ευρώπη.
Με δεδομένο το σαφές μήνυμα της Αθήνας η Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα εστιαστεί στα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:

  • Μεταναστευτικό

  • Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή

  • Οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα projects που έχουν ήδη γίνει γνωστά

  • Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

  • Περιφερειακές εξελίξεις

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται σε μία περίοδο διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας που συμπληρώνεται με έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Οι δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών και για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστές. Και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτές οι καθιστούν καθιστούν περισσότερο σημαντικό τον διμερή διάλογο.

Παράλληλα ενδιαφέρουσα είναι και η διεθνής συγκυρία όπου οι μεν γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, οι δε αμερικανοτουρκικές σχέσεις (παρά την γνωριμία Τραμπ – Ερντογάν) χαρακτηρίζονται από ένταση λόγω των εντελώς διαφορετικών στρατηγικών στην Συρία. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν διπλωματικούς κύκλους να επισημαίνουν ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Sponsored Post