22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
13/02/2020 17:07 EET | Updated 13/02/2020 17:08 EET

Ανανεωμένη έκδοση της πιο εμβληματικής «selfie» στην ιστορία

H «αχνή μπλε κουκκίδα» του Voyager 1 σε νέα εκδοχή.

NASA/JPL-Caltech
.

Για την 30ή επέτειο μιας από τις πιο εμβληματικές εικόνες του προγράμματος Voyager, το Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια δημοσίευσε μια νέα έκδοση της εικόνας που έχει γίνει γνωστή ως «αχνή μπλε κουκκίδα» (Pale Blue Dot)- στην οποία απεικονίζεται η Γη από πολύ μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με τη NASA, η ανανεωμένη εικόνα χρησιμοποιεί σύγχρονο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και τεχνικές, ενώ παράλληλα «σέβεται την πρόθεση αυτών που σχεδίασαν την εικόνα». Όπως και στην αυθεντική, η νέα αυτή εικόνα απεικονίζει τη Γη ως μια μεμονωμένη, φωτεινή μπλε κουκκίδα στην απεραντοσύνη του Διαστήματος- μια «selfie» που, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, περιλαμβάνει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1990, μερικά λεπτά πριν οι κάμερες του Voyager 1 απενεργοποιηθούν σκοπίμως για εξοικονόμηση ενέργειας και επειδή τόσο το Voyager 1 όσο και το Voyager 2 δεν επρόκειτο να κάνουν άλλα περάσματα από άλλα αντικείμενα κατά τις διάρκεια της «ζωής» τους. Η απενεργοποίηση των οργάνων και άλλων συστημάτων στα δύο Voyager ήταν μια σταδιακή και συνεχιζόμενη διαδικασία που βοήθησε στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους.

Η διάσημη εικόνα του Voyager 1 ανήκε σε μια σειρά 60 φωτογραφιών που προορίζονταν να αποτελέσουν το «Οικογενειακό Πορτρέτο του Ηλιακού Συστήματος». Η συγκεκριμένη αλληλουχία εντολών στόχευσης της κάμερας απέδωσε εικόνες έξι πλανητών του ηλιακού συστήματος, καθώς και του Ήλιου. Η «αχνή μπλε κουκκίδα» δημιουργήθηκε χάρη στις έγχρωμες εικόνες της Γης που τράβηξε το Voyager. Όσον αφορά στο όνομα, ανάγεται στον τίτλο βιβλίου του Καρλ Σαγκάν το 1994.

Οι αρχικές εικόνες είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.