ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2019 18:56 EET | Updated 15/01/2019 18:59 EET

Αναπτύχθηκαν οι σπόροι βαμβακιού της κινεζικής διαστημικής αποστολής στη Σελήνη

Στόχος είναι, μέσω των καλλιεργειών, να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον

Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως βλάστησαν οι σπόροι που μετέφερε η αποστολή Chang’e 4 στη Σελήνη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε βιολογική ύλη αυξάνεται στη Σελήνη και θεωρείται ήδη ένα σημαντικό βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η επιτυχία του πειράματος σημαίνει πως οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο διάστημα, ελαττώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό.

«Αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφής ή θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μελλοντικά συστήματα υποστήριξης της ζωής - και τα δύο θα ήταν καθοριστικά για μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστολές», αναφέρει ο Τσαρλς Κόκελ, καθηγητής αστροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 «Έχουμε εξετάσει τη μελλοντική επιβίωση στο διάστημα», δήλωσε ο Λίου Χάνλογνκ, επικεφαλής του πειράματος, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Η μάθηση για την ανάπτυξη αυτών των φυτών σε ένα περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα θα μας επιτρέψει να θέσουμε τα θεμέλια για τη μελλοντική εγκατάστασή της διαστημικής μας βάσης»

.Η αποστολή έχει μεταφέρει εκτός από σπόρους βαμβάκι και πατάτες αλλά και άλλα φυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τσονγκίνγκ της νοτιοδυτική Κίνας.

Σημειώνεται ότι τα φυτά βρίσκονται σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο σκάφος. Στόχος είναι, μέσω των καλλιεργειών, να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον. 

 

Πηγή: Newsweek