ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2019 13:23 EEST | Updated 08/10/2019 13:23 EEST

Αναρωτιέστε τι γεύση θα είχε το κρέας δεινόσαυρου; Δοκιμάστε αυτό το πτηνό

Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση.

ASSOCIATED PRESS

Οι άνθρωποι δεν συνυπήρξαν ποτέ στη Γη με τους δεινοσαύρους - αλλά αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αναμφίβολα θα προσπαθούσαμε να κάνουμε μπάρμπεκιου έναν βελοσιράπτορα ή θα δοκιμάζαμε να ψήσουμε στον φούρνο έναν τυραννόσαυρο.

Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε αν οι δεινόσαυροι θα ήταν μια λιχουδιά ή ένα αηδιαστικό πιάτο που θα σερβίραμε σε ανεπιθύμητους επισκέπτες. Αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα σημερινά πουλιά είναι απόγονοι δεινοσαύρων - εξελίσσονταν για εκατομμύρια χρόνια και έχασαν τα δόντια τους αναπτύσσοντας ράμφος.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες στο Γέιλ και το Χάρβαρντ ήταν σε θέση να αλλάξουν τα έμβρυα κοτόπουλου ώστε να αναπτύξουν ρύγχος βελοσιράπτορα και ράμφος.

«Μέχρι πολύ αργά στην ανάπτυξη, το σώμα ενός πουλιού δεν έμοιαζε με σώμα πουλιού, αλλά περισσότερο με σώμα δεινοσαύρου», δήλωσε ο Μπαρτ Ανιαν Μπουλάρ, επίκουρος καθηγητής της Παλαιοντολογίας και Ζωολογίας των Σπονδυλωτών στο Γέιλ και κύριος συγγραφέας της μελέτης. 

Η έρευνά του αποκάλυψε ότι τα πουλιά έχουν ένα μοναδικό σύνολο γονιδίων στη μέση των προσώπων τους, που δίνουν εντολή στο σώμα τους να μεγαλώνουν προς τα έξω, σχηματίζοντας τελικά ένα ράμφος. Η ομάδα επιστημόνων του απομάκρυνε αυτή την ειδική ζώνη από τα πρόσωπα κοτόπουλων για να επαναφέρει τη μοριακή δραστηριότητα των πρώιμων προγόνων τους. Στη συνέχεια, άφησαν αυτά τα έμβρυα να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα υβριδικό κρανίο κοτόπουλου-αρπακτικού (raptor).

Γεύση όπως το κοτόπουλο;

Αυτό δημιούργησε την εξής απορία: Εφόσον είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα κοτόπουλο-δεινόσαυρος σε εργαστήριο, οι δεινόσαυροι είχαν γεύση παρόμοια με αυτή του κοτόπουλου; Λοιπόν, όχι ακριβώς.

Οι δεινόσαυροι ήταν δυνατά, ανυπέρβλητα ζώα, εξηγεί ο Μπουλάρ. Με βάση τα δείγματα νυχιών βελοσιράπτορα που οι επιστήμονες έχουν συντηρήσει, ο ίδιος θεωρεί ότι θα είχαν γεύση όμοια με αυτή αρπακτικών πτηνών, όπως τα γεράκια ή οι αετοί.

«Δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη αν ενεργούσαν περισσότερο σαν τα αρπακτικά σήμερα - αν ήταν ακριβείς και γρήγοροι και πραγματικά τρομακτικοί», δήλωσε ο Μπουλάρ στο CNN. «Στην πραγματικότητα, όλες οι ταινίες που έχω δει, όπως το Τζουράσικ Παρκ, έχουν υποτιμήσει το μέγεθος των νυχιών τους, είναι περίπου διπλάσια από αυτό το μέγεθος και έχουν σχήμα ακριβώς όπως τα νύχια του αετού»

Τι γεύση μπορεί να έχει λοιπόν ένα γεράκι; (Δεν προτείνουμε να εντοπίσετε ένα τέτοιο πουλί για το δείπνο σας, παρεμπιπτόντως.) Οι ενθουσιώδες με το «εξωτικό» κρέας λένε ότι θα ήταν παρόμοιο με τη γαλοπούλα, αλλά πιο στυφό γιατί τα γεράκια είναι σαρκοφάγα.

Φυσικά, η γεύση οποιουδήποτε κρέατος επηρεάζεται από τη σύνθεση των μυών του ζώου και από αυτά που τρώει. Ενας γρήγορα κινούμενος ράπτορας θα  χρειαζόταν γρήγορες μυϊκές ίνες, οι οποίες σχετίζονται με το λευκό κρέας. Ομως, δεν ήταν όλοι οι δεινόσαυροι όμοιοι με τους ράπτορτες - μερικοί ήταν φυτοφάγοι , άλλοι βρίσκονταν στην ξηρά και κάποιοι φαίνονταν πολύ λιγότερο τρομακτικοί.

Δεδομένου ότι οι δεινόσαυροι είναι ερπετά, ο Μπουλάρ εκτιμά ότι άλλοι πρωτόγονοι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να έχουν γεύση παρόμοια με τους κροκόδειλους.

Οσον αφορά τη γεύση του κροκοδείλου, ο Πολ Κουκ, ιδιοκτήτης της εταιρείας «εξωτικού» κρέατος Osgrow, είπε στο CNN ότι μοιάζει με το χοιρινό.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι έχει γεύση όπως τα ψάρια επειδή είναι στο νερό, όμως μοιάζει περισσότερο με το χοιρινό κρέας» εξήγησε.

Μια μελέτη του 2007, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αποκάλυψε ότι ορισμένες πρωτεϊνικές αλληλουχίες από ένα απολίθωμα τυραννόσαυρου έμοιαζαν πολύ με τις αντίστοιχες του κοτόπουλου.

Ετσι, ανάλογα με τον δεινόσαυρο, ίσως κάποια είδη να έκαναν έναν τέλειο μπάρμπεκιου...

Πηγή: CNN

Sponsored Post