Η μέρα του χρόνου που οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν αναρρωτική άδεια

8,6 βρετανοί εργαζόμενοι δήλωσαν ασθένεια το 2019 επειδή δεν αντέχουν το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας. Το ίδιο και αυτοί που δούλεψαν αν και άρρωστοι.
simonkr via Getty Images

Περί τα 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία επικαλέσθηκαν ασθένεια το 2019 προκειμένου να μην πάνε για δουλειά. Όχι όμως επειδή συνέτρεχε κάποιος λόγος υγείας αλλά εξαιτίας των συνθηκών εργασίας με αποτέλεσμα η σχετική έρευνα να εγείρει θέματα εργασιακής κουλτούρας, συναδέλφων και φόρτου εργασίας. Βέβαια στον αντίποδα διαπιστώθηκε πως 12εκατ εργαζόμενοι εμφανίστηκαν για δουλειά αν και ήταν πράγματι άρρωστοι (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αναγκάστηκαν να τον κάνουν ακριβώς για τους ίδιους λόγους που άλλοι απέφυγαν να πάνε για δουλειά).

Η εταιρεία πληροφορικής Insight, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, μετά από τα συγκεκριμε΄να ευρήματα προειδοποιεί «σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κουλτούρα τις εργασίας μέσα σε οργανισμούς» και θέτει θέμα πιο ευέλικτης εργασίας.

Βασίζεται δε σε ευρήματα της Kantar σε δείγμα 1.250 ενήλικων εργαζόμενων τα οποία συλλέχθηκαν τον Ιανουάριο. Ακολούθησε επεξεργασία των απαντήσεων των εργαζομένων ώστε να προκύψουν συμπεράσματα για το σύνολο του εργατικού δυναμικού που ανέρχεται σε περί τα 33εκατ. εργαζόμενους.

«Οι εργοδότες έχουν καθήκον να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους, να φροντίζουν για την ασφάλεια και την ευημερία τους και αυτό περιλαμβάνει τη σωματική και ψυχική τους υγεία», δήλωσε ο Τομ Νίλ, ανώτερος σύμβουλος της Acas.

«Για να είναι ειλικρινείς οι άνθρωποι για το πώς νιώθουν στην εργασία τους, οι καλές πρακτικές εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης κουλτούρας και αποτελεσματικής διαχείρισης των ανθρώπων, είναι καθοριστικής σημασίας».

Στην έρευνα, όπως αναφέρει το BBC, το 1/4 των ερωτηθέντων ότι πήρε μια αναρρωτική το περασμένο έτος εξαιτίας της δυσαρέσκειας που τρέφει για τις συνθήκες και το περιβάλλον στην εργασία του.

Κάποιοι δήλωσαν πως ένιωθαν ότι είχαν εργαστεί υπερβολικά ή ότι οι συνθήκες, το σύστημα και οι διαδικασίες που ακολουθούνται τους δυσκολεύουν να φέρουν σε πέρας τη δουλειά που πρέπει να κάνουν. Άλλοι στάθηκαν σε θέματα που αφορούν συναδέλφους, όπως οι συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων.

Ωστόσο, το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχαν πάει για δουλειά την περασμένη χρονιά παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστοι.

Πολλοί δήλωσαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν την απλήρωτη άδεια ασθενείας ή δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν μια μέρα ασθενείας. Άλλοι δήλωσαν ότι δεν θέλουν να τους κρίνει αρνητικά ο εργοδότης τους ή οι συνάδελφοί τους.

Η μελαγχολία της Δευτέρας

Επίσης, περίπου ένα πέμπτο - ή περί τα 6,5 εκατ. - δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι σε περίπτωση ασθένειας, αλλά οι επιχειρήσεις τους δεν θα το επιτρέπουν.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, περισσότεροι εργαζόμενοι επικαλούνται λόγους ασθένειας για να απουσιάζουν από τη δουλειά την πρώτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου από οποιαδήποτε άλλη μέρα του έτους. Και περί τα 215.000 άτομα το έκαναν πέρυσι.

Αλλά το 2019, η εταιρία Elas ανέφερε πως είχε εντοπίσει άλλες μέρες με υψηλότερα ποσοστά απουσιών.

Όπως αναφέρει οι περισσότερες απουσίες πέρυσι καταγράφηκαν σε 10 ημέρες, όλες Δευτέρα, με την 16η Σεπτεμβρίου να είναι στην κορυφή της λίστας. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που επικαλέστηκαν οι απούσες και απόντες ήταν: πόνος στο στομάχι (24%), κρύωμα, βήχας, γρίπη (16%), πονοκέφαλος (7%).

Πηγή: BBC