ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/02/2019 13:09 EET | Updated 15/02/2019 14:55 EET

Ανασχηματισμός με άνοιγμα στην κεντροαριστερά - Ποια τα νέα πρόσωπα

Έξι αλλαγές από το Μαξίμου.

Costas Baltas / Reuters

Χτύπημα στον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ αλλά και άνοιγμα στη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για τις αναπληρώσεις των υπουργών. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε δύο πολιτικούς άξονες:

- ενίσχυση της θέσης του στον χώρο της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Αυτό εμφαίνεται με την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα. Ο πρώτος είχε ανοίξει τον χορό των αποχωρήσεων από το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλοντας την δεξιά στροφή του κόμματος και την συμπόρευση με τη ΝΔ. Και ο δεύτερος είχε κοπεί από την Φ. Γεννηματά όταν επεδίωξε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ερώτημα είναι πως μπορεί και αν μπορεί να απαντήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ στις επαναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες ποιυ αναλαμβάνει ο Αλ. Τσίπρας εντός του ζωτικού χώρου του ΠΑΣΟΚ…

- άνοιγμα στη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Θεσσαλονικιά Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας είναι από τους σαραντάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελ. Χατζηγεωργίου είναι στενή συνεργάτης του Δ. Τζ,ανακόπουλου και ο Κ. Μπάρκας αρμόδιος για τα εργασιακά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών (από το οποίο αποχώρησε ο πρωθυπουργός καθώς κατείχε την θέση του υπουργού) ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τις αναπληρώσεις. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος γίνεται υπουργός Εξωτερικών και την θέση του αναπληρωτή καταλαμβάνει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Επισημαίνεται ότι δίνεται πλέον έμφαση και σε δύο Περιφέρειες:

α) την Δυτική Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Απόστολο Κατσιφάρα και έχει δύο επιπλέον υπουργούς (Σία Αναγνωστοπούλου και Θάνο Μωραΐτη).

β) την Κεντρική Μακεδονία, όπου ενισχύεται το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς λόγω του Αγγ. Τόλκα, που διετέλεσε και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι αλλαγές 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης.

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θα ορκιστούν τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόναχο.

 

Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Huffpost GR

Ο Αγγελος Τόλκας γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1978 στην Νάουσα, γιος του Χαραλάμπους και της Ευγενίας, το γένος Τσιάκαλου. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων και το Εργασιακό Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή. Ανέπτυξε έντονη συνδιακλιστική δράση ως φοιτητής. Διετέλεσε για 3 χρόνια πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE). Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Στις 3 Αυγούστου 2011 ορκίστηκε Υφυπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. 

 

Υφυπουργός Μεταφορών

Huffpost GR

Ο Θάνος Μωραΐτης γεννήθηκε το 1970 στο Αγρίνιο. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση αλλά ασχολήθηκε με τη διαφήμιση ως στέλεχος μεγάλων εταιρειών του χώρου, ενώ διατηρούσε και δική του διαφημιστική επιχείρηση.

Το 1994 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 1999 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Το 2000 εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2002 ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 (1ος σε σταυρούς) και 2009.

Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Γρανιτσιώτη, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά.

 

Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

 

Huffpost GR

 

Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου γεννήθηκε το 1979 και ζει στη Νεάπολη, αποφοίτησε το 1999 από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Στον ελεύθερό της χρόνο σκέφτεται και δρα μαζί με άλλους κι άλλες, με στόχο να καταφέρουν να αλλάξουν την πόλη τους, τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο. Περπάτησε στην Πράγα, τη Γένοβα και σε πολλούς άλλους κινηματικούς σταθμούς ανά την υφήλιο, ενώ έβαλε τα δυνατά της για να κάνει και τη Θεσσαλονίκη να αναπνεύσει –έστω και για λίγο- τον αέρα της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, τον Ιούνη του 2003. Ήταν μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού.

 

Υφυπουργός Εργασίας

Huffpost GR

Ο Κωνσταντίνος Μπάρκας γεννήθηκε στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας το 1981, όπου και μεγάλωσε. Οργανώθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Νεολαία Συνασπισμού, υπό τον τότε Γραμματέα της Αλέξη Τσίπρα. Σπούδασε και αποφοίτησε από την Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ παράλληλα ανέπτυξε δράσεις στο πλαίσιο του Συλλόγου Φοιτητών αναφορικά με τα προβλήματα των ΤΕΙ και την απόπειρα υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια περίοδο συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, εργάστηκε ως υπεύθυνος παραγωγής σε διάφορες μονάδες κτηνοτροφίας στην Πρέβεζα. Σε εκείνη τη φάση της ζωής του, αποφάσισε να παρακολουθήσει και να αποφοιτήσει από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας στην Αθήνα, πραγματοποιώντας τα πρώτα βήματά του στην «Αυγή», όπου και εργάστηκε στο ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ.

Εκλέχθηκε Βουλευτής τον Ιούνιο του 2012 και επανεκλέχθηκε Βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015. Διετέλεσε Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Επίσης, διετέλεσε Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Σωφρονιστικού Συστήματος και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τους αγώνες τους εργαζομένων και των ανέργων, τόσο στη Βουλή όσο και στους χώρους δουλειάς και τους δρόμους. Ο ίδιος τέθηκε υπεύθυνος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων και τις αντίστοιχες προγραμματικές επεξεργασίες, καθώς εκλέχθηκε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ιδρυτικό του Συνέδριο τον Ιούλιο του 2013. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Παπαϊωάννου, δικηγόρο.