ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2018 19:27 EET | Updated 05/02/2018 20:40 EET

Αναστασιάδης: Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ακιντζί για να μάθω τις προθέσεις του

SOOC

Την πρώτη του συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε στο Euronews, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «υπάρχει μία οπισθοδρόμηση όμως δεν είναι και η πρώτη. Πολλές από τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει στο παρελθόν, στην πορεία ανακαλούντο υπό τις πιέσεις που εδίδοντο από Άγκυρα.

Το χειρότερο ήταν η Σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όταν εμείς ανταποκριθήκαμε πλήρως στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας. Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αντέδρασαν στις δικές μας γραπτές προτάσεις που απαντούσαν σε όσα ο γενικός γραμματέας ήγειρε, αλλά επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις για συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων του 60 με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού».

Ο κ. Αναστασιάδης ωστόσο, στη συνέντευξή του, έκανε γνωστό ότι θα επιδιώξει επαφή με τον κ. Ακιντζί. «Θα επιδιώξω να έχω μία επαφή με τον κ. Ακιντζί, αφού πρώτα βεβαίως περάσουν κάποιες μέρες να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσουμε τους παραπέρα χειρισμούς. Και βεβαίως θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Όπως είπα και προηγουμένως, με βάση τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου διαφαίνεται προοπτική αν θα τεθούν νέοι όροι και κάτω από ποιο καθεστώς θα συζητούμε».

Για τα ενεργειακά, τις έρευνες για τα κοιτάσματα και το ρόλο της Τουρκίας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Παρακολουθούμε με πολλή ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των προκλήσεων, παίρνουμε μέτρα όχι στρατιωτικά βεβαίως, όσα απαιτούνται για να είναι ενήμερος και ο διεθνής οργανισμός αλλά και οι εταίροι μας αλλά και οι εμπλεκόμενες χώρες, λόγω των εταιριών έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όπως και υλοποιούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών του νότου λέγοντας:«Η όλη προσπάθειά μας είναι να γίνεται ένας διάλογος, να υπάρχει μια κατανόηση των θέσεων μεταξύ των 7 του νότου, αλλά όχι ως συνασπισμός για να δημιουργούμε μέτωπα μέσα στην ΕΕ. Συζητήσεις γίνονται πιο εκτεταμένες στη συνάντηση των 7 του νότου της ΕΕ και τους οποίους θα προσκαλέσω σύντομα. Πρόσφατα ήμασταν στη Ρώμη, η επόμενη Σύνοδος θα είναι στην Κύπρο, ελπίζω περί τα τέλη Μαρτίου».

Δεν θα διορίσει διαπραγματευτή ο Ακιντζί

Στο μεταξύ υπό τις παρούσες συνθήκες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δεν προτίθεται να διορίσει διαπραγματευτή για το Κυπριακό σε διαδοχή του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός» οικονομικών και ενέργειας της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ναμί, έθεσε ως όρο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων «την πλήρη», όπως είπε, «αναθεώρηση της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί «τις μακρόσυρτες», όπως ανέφερε, διαπραγματεύσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή. «Από τώρα και στο εξής ζητούμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο», δήλωσε.

Ο Ακιντζί είπε ότι για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού «πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναθεωρήσει τη νοοτροπία της, να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων , να επεξηγήσει στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αυτήν την πραγματικότητα και να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία».

Ωστόσο, ορισμένοι Τουρκοκύπριοι αναλυτές σημειώνουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, που στέλνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ιδιαίτερα, επισημαίνουν την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στις αιτιολογημένες ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων και προσθέτουν ότι είναι μια εξέλιξη, «που αναπτερώνει το ηθικό των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)