Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Μετά από συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής.
Westend61 via Getty Images

Αναστολή των κινητοποιήσεων στα διαγνωστικά κέντρα αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής, που ακολούθησε νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Σημειώνεται πως οι ασθενείς του ΕΟΠΥΥ πλέον πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους χωρίς να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15% και στη συνέχεια καταθέτουν τα παραστατικά στον ΕΟΠΠΥ για να πληρωθούν. Εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση των διαγνωστικών κέντρων να ζητούν απ’ ευθείας αμοιβή από τους ασθενείς για το κόστος των εξετάσεων, τονίζοντας ότι πουθενά δεν προβλέπεται συμμετοχή των ασθενών 85% και διεκδίκηση του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

Προτάσεις του υπουργείου Υγείας

Νέα συνάντηση είχαν το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης και η Συντονιστική Επιτροπή των διαγνωστικών εργαστηρίων.

«Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Ξανθό στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων, με στόχο να γεφυρώσει τις διάφορες και να εκτονώσει την κατάσταση, περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Δημοφιλή