Ανατρεπτική θεωρία στον μουσουλμανικό κόσμο: Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι απόγονος του Μωάμεθ

Ανατρεπτική θεωρία στον μουσουλμανικό κόσμο: Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι απόγονος του Μωάμεθ
POOL New / Reuters

Μια ιδιαίτερα ανατρεπτική θεωρία κάνει τον γύρο του μουσουλμανικού κόσμου: Σύμφωνα με αυτήν, η βασίλισσα Ελισάβετ της Μ. Βρετανίας κατάγεται από τον προφήτη Μωάμεθ, κάτι που θα την έκανε εξαδέλφη των βασιλέων του Μαρόκο και της Ιορδανίας, αλλά και του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ- και θα της έδινε το δικαίωμα να κυβερνά μουσουλμάνους, όπως αναφερόταν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε σχετική ανάρτηση σε forum του Arab Atheist Network.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Economist, ο ισχυρισμός αυτός είχε εμφανιστεί αρχικά πριν αρκετά χρόνια, αλλά το ενδιαφέρον σχετικά με αυτόν φαίνεται να αναζωπυρώνεται: Τον Μάρτιο μια μαροκινή εφημερίδα (Al Ousboue) παρουσίασε τη γενεαλογία της βασίλισσας μέχρι 43 γενιές πίσω. Το γενεαλογικό δέντρο της περνά από τον κόμη του Κέμπριτζ τον 14ο αιώνα στη μουσουλμανική Ισπανία, φτάνοντας στη Φατιμά, κόρη του Μωάμεθ. Η σύνδεση αυτή είχε στο παρελθόν επιβεβαιωθεί από τον Αλί Γκομάα, πρώην μεγάλο μουφτή της Αιγύπτου και το Burke’s Peerage, βρετανική αρχή που ασχολείται με θέματα καταγωγής του βασιλικού οίκου.

POOL New / Reuters

Μεγάλο μέρος της όλης υπόθεσης έχει να κάνει με μια μουσουλμάνα πριγκίπισσα, τη Ζαΐντα, που διέφυγε από μια επίθεση των Βερβέρων στη Σεβίλλη τον 11ο αιώνα και κατέληξε στη χριστιανική Αυλή του Αλφόνσο του 6ου της Καστίλλης. Άλλαξε το όνομά της σε Ισαβέλλα, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και έκανε έναν γιο με τον Αλφόνσο, τον Σάντσο, μία εκ των απογόνων του οποίου αργότερα παντρεύτηκε τον κόμη του Κέμπριτζ. Ωστόσο, η καταγωγή της Ζαΐντα αμφισβητείται: Άλλοι λένε ότι ήταν κόρη του Μουαταμίντ μπιν Αμπάντ, ενός χαλίφη που καταγόταν από τον Μωάμεθ, ενώ άλλοι λένε πως απλά έγινε μέλος της οικογένειάς του μέσω γάμου.

Οι αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο για τη θεωρία αυτή ποικίλλουν: Κάποιοι κάνουν λόγο για μια συνωμοσία με σκοπό την αναζωογόνηση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας με τη βοήθεια των μουσουλμάνων, και συγκεκριμένα των σιιτών, που λατρεύουν τους απογόνους του προφήτη. Άλλοι πάλι, μιλούν για μια «γέφυρα» μεταξύ των θρησκειών και των λαών- και αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποια δημοσιεύματα η βασίλισσα Ελισάβετ χαρακτηρίζεται «σαΐντα» ή «σερίφα», τίτλος που χρησιμοποιείται για απογόνους του Μωάμεθ.

Δημοφιλή