Aνατροπή από Μενδώνη: Από (ανταγωνιστική;) εταιρεία διανομής η καταγγελία για ανήλικους στο «Τζόκερ»

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για συμβάν που δεν έχει επαναληφθεί τα προηγούμενα 15 χρόνια...
Σεπτέμβριος 2019. Ο «Τζόκερ» έξω από κινηματογράφο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Σεπτέμβριος 2019. Ο «Τζόκερ» έξω από κινηματογράφο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
ROBYN BECK via Getty Images

Η καταγγελία περί ανήλικων θεατών στην ταινία «Τζόκερ» που πυροδότησε τα γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν από το βράδυ της Κυριακής (20 Οκτωβρίου), μετά τις προσαγωγές γονέων για παραμέληση ανηλίκου -επειδή τα παιδιά τους ήταν κάτω των 18 ετών- έγινε τηλεφωνικά στις υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ από εταιρεία διανομής (ταινιών). Τη δήλωση -που ανέτρεψε τα δεδομένα- έκανε ο κ. Μάριος Κωστάκης, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και μάλιστα, μετά από παρότρυνση της ίδιας προς τον αρμόδιο διευθυντή να απαντήσει -εφόσον ήταν παρών- στο ερώτημα των δημοσιογράφων, σχετικά με το ποιός έκανε την καταγγελία και εάν όντως έγινε από πολίτες.

Αρχίζοντας από το «φλέγον θέμα που έχει ανακύψει», όπως είπε χαρακτηριστικά, και παρά το γεγονός ότι η συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκε εκτάκτως, ήταν προγραμματισμένη, η κ. Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε ότι διέταξε ΕΔΕ, σημείωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό το βράδυ της Κυριακής. «Ρώτησα τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού εάν γνώριζαν και η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν ήξεραν» είπε η κ. Μενδώνη, η οποία πρόσθεσε αμέσως μετά: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από ομάδες καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειες τους. Οι δύο κυρίες, πράγματι είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ και παράλληλα, μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι, το ΥΠΠΟΑ διαθέτει τέσσερις επιτροπές οι οποίες γνωμοδοτούν εάν μία ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για ανηλίκους κλπ ή, ακατάλληλη. Η επιτροπή, ανάμεσα στα άλλα, έχει δυνατότητα εισόδου, ελευθέρως, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων - ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», είπε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας: «Οι δύο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα, εάν για παράδειγμα ο αιθουσάρχης ζητάει ταυτότητα στην είσοδο».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον ατυχή τον τρόπο που εκμεταλλεύθηκε το γεγονός». «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μην γνώριζε (σ.σ. όσον αφορά την ελεύθερη είσοδο των μελών των επιτροπών για άσκηση ελέγχου), γιατί τα δελτία εισόδου υπογράφονται από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, εν προκειμένω, το 2016, από την κυρία Βλαζάκη», τόνισε και πρόσθεσε: «Τόσο ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, κ. Γιατρομανωλάκης όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε εντελώς αντίθετοι με τον τρόπο που κινήθηκε αυτή τη διαδικασία. Έχω ήδη ζητήσει να διενεργηθεί ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί πώς έγινε και εάν γνώριζε η αρμόδια τμηματάρχης, η αρμόδια διευθύντρια, η κ. Αλεξομανωλάκη».

«Από το πρωί της Κυριακής οπότε έγινε η πρώτη καταγγελία στην αστυνομία μέχρι τις 5:30 που γίνεται το δεύτερο επεισόδιο, δεν όφειλε η υπάλληλος να ενημερώσει;» αναρωτήθηκε η κ. Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Μάριο Κωστάκη, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που γίνεται καταγγελία για ταινία και κινείται ανάλογη διαδικασία. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τζόκερ είναι η μοναδική ταινία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ψυχισμό των παιδιών» σχολίασε με νόημα η κ. Μενδώνη.

Αναφορικά με την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη η κ. Μενδώνη είπε: «Το ερώτημα μου προς τον κύριο Χρυσοχοϊδη έγινε, προκειμένου να μάθω εάν ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν καταγγελία», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει -παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων- το πρωινό tweet του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο οποίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έγραφε «σήμερα το βράδυ θα δω με τον 15χρονο γιο μου τον Τζόκερ».

Δημοφιλή