Ανατροπή δικαστικής απόφασης: Γυναίκα με νοητικά προβλήματα δεν θα υποβληθεί τελικά σε άμβλωση

Η γυναίκα και η μητέρα της δεν ήθελαν να χάσουν το παιδί, αλλά το βρετανικό δικαστήριο έλεγε πως είναι για το καλό τους.
Syldavia via Getty Images

Τρεις ημέρες μετά από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να υποβληθεί σε άμβλωση μια νεαρή γυναίκα με νοητική καθυστέρηση, παρά τις εναντιώσεις της ίδιας και της μητέρας της, ένα εφετείο την Δευτέρα ανέτρεψε την απόφαση αυτή σύμφωνα με τον δικηγόρο της μητέρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας δικαστής είχε αποφανθεί ότι η έκτρωση ήταν για το συμφέρον της γυναίκας, η οποία διανύει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής της, ζει στο Λονδίνο και έχει τη νοητική ικανότητα ενός εξάχρονου παιδιού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο δικαστήριο. Η γυναίκα βρίσκεται στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι οι συνθήκες της εγκυμοσύνης παραμένουν ασαφείς. Τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για την απόφαση της Παρασκευής , η Νάταλι Λίβεν από το Δικαστήριο Προστασίας του Πολίτη ( Court of Protection), δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση «πρέπει να είναι υπέρ των συμφερόντων της γυναίκας και όχι για τις απόψεις της κοινωνίας».

Η μητέρα της γυναίκας αμφισβήτησε την απόφαση της άμβλωσης και τη Δευτέρα τρία δικαστήρια έκτακτης ανάγκης την ανέτρεψαν, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της,Τζον Μακέντρικ.

«Το δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση της κυρίας Λίβεν και έκρινε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της να υποβληθεί σε άμβλωση», ανέφερε ο Μακέντρικ. Είπε ότι η γυναίκα «θα συνεχίσει την εγκυμοσύνη της».

Οι υπέρμαχοι της άμβλωσης είχαν στηρίξει την απόφαση του δικαστηρίου της Παρασκευής, ενώ οι ενάντιοι είχαν δείξει την οργή τους.

Η γυναίκα βρισκόταν υπό τη φροντίδα ενός Εθνικού Φορέα Υγειονομικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε ζητήσει από το δικαστήριο την άδεια από τους γιατρούς να τερματίσουν την εγκυμοσύνη.

Ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ, ο Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε την επιθυμία να χορηγηθεί βίζα στην γυναίκα, ώστε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ για την έκτρωση.

Ο βρετανικός νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μια διάταξη του νόμου επιτρέπει την έκτρωση σε οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης, εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να γεννηθεί μωρό με σοβαρή αναπηρία. Το 2001, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Αναπήρων, ένα κυβερνητικό όργανο που αποσκοπούσε στην επιβολή και την αναθεώρηση των νόμων περί αναπηρίας, καταδίκασε αυτή τη διάταξη του νόμου, αναφέροντας πως είναι προκατειλημμένος

Πηγή: NYTimes

Δημοφιλή