ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2021 21:52 EET | Updated 13/02/2021 22:15 EET

Ανατροπή στην ανατροπή στη δίκη Τραμπα - Θέμα ωρών η ετυμηγορία της Γερουσίας

Δημοκρατικοί και συνήγοροι του Τραμπ συμφώνησαν να μην καταθέσει η μάρτυρας που οι πρώτοι κάλεσαν τελευταία στιγμή.

Handout via Getty Images

Ανατροπή στην ανατροπή τις τελευταίες ώρες της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που πλέον μπαίνει οριστικά στην τελική ευθεία με την έναρξη των τελικής αγορεύσεων.

Η νέα ανατροπή ήρθε όταν έγινε γνωστό πως οι Δημοκρατικοί ήρθαν σε συμφωνία με τους συνηγόρους του Τραμπ να μην καταθέσει τελικά ενώπιον της Γερουσίας η βουλευτής της Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υποστηρίζει πως έχει επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του τέως προέδρου σε ό,τι  αφορά την κατηγορία που την βαρύνει περί ”υποκίνηση σε εξέγερση” για την εισβολή και την κατάληψη του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021. 

Η απόφαση αιφνιδιάσε ξανά το Σώμα αφού ήταν οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί που ζήτησαν η κληθεί τελευταία στιγμή η βουλευτής Τζέιμι Χερέρα Μπάτλερ για να καταθέσει. 

Τελικά όμως συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η δήλωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής στην οποία υποστηρίζει πως έχει λάβει γνώση τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τραμπ με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κατά τη διάρκεια της εισβολής.

 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ενώ οι βουλευτές κρύβονταν για να γλιτώσουν, ο Τραμπ φέρεται να απάντησε στον Μακάρθι, όταν εκείνος του ζήτησε τηλεφωνικά να καλέσει τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες: «Ε λοιπόν, Κέβιν, φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο οργισμένοι από εσάς σε ό,τι αφορά τις εκλογές». Σύμφωνα πάντα με την Μπάτλερ, ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε ότι οι οπαδοί του εμπλέκονταν στην επίθεση, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μέλη του αριστερού κινήματος Antifa, κάτι που ο Μακάρθι απέρριψε ως ψευδές.

Μετά τη νέα αυτή εξέλιξη, η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών, εάν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις. 

Το ενδεχόμενο όμως να καταδικαστεί είναι σχεδόν απίθανο. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να ταχθεί υπέρ απαλλαγής του Τραμπ για την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση», στέλνοντας ένα μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

Με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Μακόνελ φαίνεται ότι εξανεμίζονταν οι λιγοστές ελπίδες που είχαν οι Δημοκρατικοί για καταδίκη του Τραμπ, αφού μοιάζει πλέον ακόμη πιο απίθανο να βρεθούν οι 17 ψήφοι που χρειάζονται από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Γερουσία.

Ο Μακόνελ εξήγησε ότι θεωρεί ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο.

 Πηγή:  New York Times