ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2018 16:52 EEST | Updated 24/09/2018 19:50 EEST

Αναβάθμιση της συριακής αεράμυνας με πυραύλους S-300 υπόσχεται η Ρωσία

Valery Sharifulin via Getty Images

Η Ρωσία θα παρέχει στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης σύστημα αεράμυνας S-300 εντός διαστήματος δύο εβδομάδων, στον απόηχο της πρόσφατης ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης, κατά την οποία ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Il-20 καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα. Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια S-300 στη Συρία είχε δρομολογηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο είχε «παγώσει» κατόπιν πιέσεων από το Ισραήλ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε πως η παράδοση των συστημάτων αυτών είχε ανασταλεί το 2013, κατόπιν ισραηλινού αιτήματος, ωστόσο πλέον «η κατάσταση έχει αλλάξει, και δεν φταίμε εμείς».

«Σε τμήματα της Μεσογείου δίπλα στη Συρία θα υπάρχουν ραδιο-ηλεκτρονικές παρεμβολές στη δορυφορική πλοήγηση, στα ραντάρ και στα συστήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από στρατιωτικά αεροσκάφη που πλήττουν στόχους στη συριακή επικράτεια» ανέφερε σχετικά.

Η Συρία και η Ρωσία είχαν κατηγορήσει το Ισραήλ για το περιστατικό, ωστόσο το ίδιο αρνείται κάθε ευθύνη. Υπενθυμίζεται πως στο συμβάν, 35 χλμ από τις συριακές ακτές, έχασαν τη ζωή τους 15 Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο αεροπλάνο που επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμαϊμίμ, ενώ ισραηλινά μαχητικά F-16 πραγματοποιούσαν πλήγματα στη Συρία.

Η ρωσική πλευρά είχε κατηγορήσει τους Ισραηλινούς πως χρησιμοποίησαν το Il-20 ως κάλυψη ενώ πραγματοποιούσαν το χτύπημα, με το Ισραήλ – που ανέφερε ότι τα αεροσκάφη του είχαν στόχο εγκαταστάσεις με εξοπλισμό που προοριζόταν από το Ιράν για τη Χεζμπολάχ- να αποδίδει την ευθύνη στη συριακή αεράμυνα, η οποία είχε ανοίξει πυρ «αδιακρίτως».

Ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας συνιστά «σημαντική κλιμάκωση», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει την απόφαση της αυτή.

 

(με πληροφορίες από BBC, RT, Reuters)

Sponsoed Post