CULTURE
28/09/2021 11:57 EEST

Αναβιώνει ο ιστορικός κινηματογράφος Athenee στα Πατήσια: Αυτή είναι η ιστορία του

Και εγκαινιάζει την νέα περίοδο με την ταινία - σταθμό «Συνοικία το Όνειρο», που προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο.

Η πρόσοψη του κινηματογράφου

Με μια ταινία - σταθμό για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η «Συνοικία το Όνειρο» με την αξεπέραστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  αναβιώνει ο θερινός κινηματογράφος «Αthenee» (Λευκωσίας 43, πλατεία  Άγιου Ανδρέα, Πατήσια) στη σινεφιλική ατζέντα της Αθήνας ύστερα από 18 χρόνια απουσίας.

Η ταινία θα προβληθεί με  ελεύθερη είσοδο, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου (ώρα 8 μ.μ.) 

Για την ταινία, αλλά και την ιστορία του κινηματογράφου «Athenee» θα μιλήσει πριν την προβολή ο κριτικός κινηματογράφου και κάτοικος της περιοχής, Νίνος Φένεκ Μικελίδης

«Athenee ο  νέος κομψός πολυτελέστατος κινηματογράφος. Η τελευταία λέξις ανέσεων και τεχνικής» ανέφερε η διαφήμιση που ανήγγειλε την λειτουργία του στο αθηναϊκό Τύπο το 1965

Για την ιστορία, οι προβολές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου εκείνης της  χρονιάς με την ταινία «Ανθρώπινες Αδυναμίες» παραγωγής 1964, σε σκηνοθεσία Χένρι Χάθαγουεϊ με την Κιμ Νόβακ και τον Λόρενς Χάρβεϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Το πρόγραμμα του με επιλεγμένες ταινίες πρώτης προβολής -σπάνιο για αίθουσα που δεν βρισκόταν σε κεντρική λεωφόρο της πόλης- όπως και η θέση του, στη γεμάτη ζωή, τότε, πλατεία, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (16ος αι.) που είχε αγιογραφήσει ο Φώτης Κόντογλου, τον κατέστησαν τοπόσημο. 

Στα 1961 - 62, κι ενώ το σημείο όπου λίγα χρόνια μετά έγινε το «Αthenee», ήταν ακόμη γκαράζ, γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Ο Ταξιτζής» με τον Κώστα Χατζχρήστο, όπως και της ταινίας «Ο Θόδωρος και το δίκανο» με τον Μίμη Φωτόπουλο. 

Η κρίση που έπληξε τους κινηματογράφους σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων οδήγησε σταδιακά στον μαρασμό και την αναστολή της λειτουργίας του το 2003.  Τέσσερα χρόνια αργότερα κηρύχθηκε διατηρητέος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανακαίνισή του πραγματοποιήθηκε με φροντίδα και σεβασμό στην ιστορία του και πλέον σήμερα το «Athenee»  μπορεί  να φιλοξενήσει  270 θεατές. Με στόχο να λειτουργήσει ως πόλος που θα συμβάλλει στην επανένταξη της περιοχής στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, το «Athenee» σχεδιάζει το πρόγραμμα του να περιέχει προβολή ταινιών πρώτης προβολής, κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Η νέα εποχή για το «Athenee», μία πραγματικά καλή είδηση για τη γειτονιά των Πατησίων, ξεκινά με την ταινία «Συνοικία το Όνειρο» (1961) που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του ποιητή  Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστας Κοτζιά. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Σαπφώ Νοταρά,  Αλέκα Παΐζη κ.α. 

Η αφίσα της ταινίας που σηματοδοτεί τη νέα εποχή του «Athenee»

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, τον Ασύρματο, που βρισκόταν στα Πετράλωνα.  Οι πρωταγωνιστές της στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους να απογοητεύονται, να παραιτούνται, να συμβιβάζονται υπό τις εμβληματικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη. Η απεικόνιση της ζωής των απόκληρων της εποχής προξένησε το μένος του μετεμφυλιακού κράτους.

Την ταινία  «πετσόκοψε» η λογοκρισία, αλλοιώνοντας σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το έργο του. Παράλληλα οι αιθουσάρχες που επέλεξαν να την προβάλλουν αντιμετώπισαν προβλήματα από την αστυνομία και την χωροφυλακή. 

Η προβολή της Συνοικίας το Όνειρο είναι μία προσφορά της εταιρείας παραγωγής και εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών «Παπανδρέου ΑΕ».

Ιnfo

Κινηματογράφος «Ahtenee»

Λευκωσίας 43, πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια

30 Σεπτεμβρίου προβολή της ταινίας  «Συνοικία το Όνειρο»

Έναρξη προβολής: 8 μ.μ.

Προλογίζει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Είσοδος ελεύθερη