ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2021 09:57 EET | Updated 15/01/2021 10:04 EET

Αναβολή πρόβας για την ορκωμοσία Μπάιντεν σύμφωνα με το Politico - Ανησυχία για θέματα ασφάλειας

Πάνω από 100 οι συλλήψεις για την κατάληψη του Καπιτωλίου -«Ψάχνουμε για άτομα, τα οποία ενδεχομένως προσβλέπουν σε μία επανάληψη" λέει το FBI.

Associated Press

Η πρόβα για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, αναβλήθηκε λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας όπως αναφέρει το Pοlitico επικαλούμενο δύο πηγές πουν έχουν ενημερωθεί για την σχετική απόφαση. 

Η πρόβα αναμένεται τώρα να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα ενώ η αρμόδια επιτροπή δεν έχει προβεί σε κανέναν σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα.

Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, το επιτελείο του Μπάιντενείχε ακύρωσε ένα ταξίδι με τρένο από το Γουίλμινγκτον προς την Ουάσιγκτον που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα λόγω αυξημένων ανησυχιών επίσης για θέματα ασφαλείας.

Στο μεταξύ ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών Κρίστοφερ Βράι δήλωσε νωρίτερα ότι το FBI ερευνά άτομα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή και να παραβιάσουν τα μέτρα ασφάλειας της ορκωμοσίας. 

«Ψάχνουμε για άτομα, τα οποία ενδεχομένως να προσβλέπουν σε επανάληψη της ίδιας βίας με αυτή που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του FBI σε ειδική ενημέρωση του απερχόμενου αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σχετικά με την ασφάλεια της τελετής προεδρικής ορκωμοσίας.

«Ήδη από την 6η Ιανουαρίου έχουμε εντοπίσει περισσότερους από 200 υπόπτους. Έτσι γνωρίζουμε ποιοι είστε, αν θα είστε εκεί έξω, πράκτορες του FBI θα έρθουν να σας βρουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ το FBI έχει προχωρήσει σε  περισσότερες από 100 συλλήψεις ι για την εισβολή και την κατάληψη του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου ενώ διερευνά και άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια της ορκωμοσίας.

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τον σχεδιασμό διαδηλώσεων στις 20 Ιανουαρίου με συμμετέχοντες που θα οπλοφορούν, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής και  υπάρχουν ανησυχίες για την εκδήλωση σοβαρών, βίαιων επεισοδίων. 

Πηγές: Politico, Reuters