ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/09/2018 07:37 EEST | Updated 07/09/2018 08:30 EEST

Συνάντηση Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου στην Θεσσαλονίκη εν όψει ΔΕΘ. Ζητούμενο η digital συνεργασία

AFP Contributor via Getty Images

Την digital μελλοντική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ εξερευνούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Το πολιτικό πλαίσιο της συνάντησης προσδιορίζεται από την εγγύτητα που έχουν πλέον οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και από τη νέα περίοδο που σηματοδοτεί η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όμως αυτό που ενδιαφέρει και θα απασχολήσει την συνάντηση Τσίπρα – Ρος είναι η οικονομική πτυχή της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την συζήτηση θα απασχολήσει τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις start ups. 

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα ξεκινά από την Αθήνα ειδικό τραίνο με 120 startupers Έλληνες επιχειρηματίες (αλλά και δημοσιογράφους) οι οποίοι μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Οι 120 start up επιχειρήσεις ουσιαστικά έχουν κάνει «κατάληψη» στο δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο της ΔΕΘ, το οποίο έχει δοθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο τίτλος του περιπτέρου 12 με τα καινοτόμα εγχειρήματα είναι σαφής: Digital Greece.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο περίπτερο στη ΔΕΘ έχουν οι ΗΠΑ, καθώς υπάρχει μεγάλη παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η Αθήνα επισημαίνει ότι αυτό είναι «έμπρακτο μήνυμα μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της», καθώς οι ΗΠΑ δεν έμειναν στο συμβολισμό της τιμώμενης χώρας αλλά αντιλαμβάνονται την ΔΕΘ ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη. Η συνάντηση είναι στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ στο Λευκό Οίκο με απόφαση των δύο ηγετών και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει και οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Τσίπρας με CEOs

Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει επίσης επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το παρόν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Sponsored Box