ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2018 18:39 EEST

Αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας- Δύσης για την υπόθεση Σκριπάλ

Handout . / Reuters

Σε υψηλούς τόνους απαντά η Ρωσία για τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση Σκριπάλ, αφού οι βρετανικές αρχές κατονόμασαν δύο Ρώσους ως υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα και της κόρης του, Γιούλια- ενώ η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τη Βρετανία, δεσμευόμενες ότι θα συνεργαστούν για να παρεμποδίσουν τις «εχθρικές δραστηριότητες ξένων δικτύων πληροφοριών» και καλώντας τη Ρωσία να αποκαλύψει το σχετικό πρόγραμμα χημικών όπλων της. Οι τέσσερις χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της Βρετανίας πως Ρώσοι πράκτορες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Η Μόσχα δεν έχει εμπλακεί στην υπόθεση και θεωρεί απαράδεκτες τις κατηγορίες που προσάπτει το Λονδίνο σε Ρώσους αξιωματούχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε επίσημα για μια ακόμη φορά, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στο Σάλσμπερι, η Ρωσία δεν εμπλέκεται κατά κανένα τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας τα όσα προσάπτει το Λονδίνο στην Μόσχα. «Για μας είναι απαράδεκτες οι οποίες κατηγορίες προς την ρωσική ηγεσία» συνέχισε ο Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι «ούτε η ανώτατη ηγεσία της Ρωσίας, ούτε η ηγεσία σε μια κατώτερη βαθμίδα και τα οποιαδήποτε δημόσια πρόσωπα (της χώρας) δεν είχαν και δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα του Σάλσμπερι, δεν τίθεται λόγος γι′ αυτό», κατέληξε ο Πεσκόφ.

 Ο Πεσκόφ αναφερόμενος στους δύο υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας κατά των Σκριπάλ, τα ονόματα και τις φωτογραφίες των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία, είπε ότι η επαλήθευση των στοιχείων των δύο υπόπτων εκ μέρους της ρωσικής πλευράς μπορεί να γίνει, μόνο στην περίπτωση που το Λονδίνο υποβάλει επίσημα ένα τέτοιο αίτημα. Πρόκειται για συνήθη διεθνή πρακτική, είπε ο Πεσκόφ και προσέθεσε ότι «η ρωσική πλευρά ευθύς εξαρχής πρότεινε την συνεργασία στην διερεύνηση της υπόθεσης», αλλά η «βρετανική πλευρά αρνήθηκε τη συνεργασία».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η θέση του Λονδίνου συνίσταται στο ότι θεωρεί πως η συνεργασία με την Μόσχα «δεν έχει νόημα» και πρόσθεσε: «Αυτή ασφαλώς είναι η κύρια φράση. Αν όμως θεωρούν ότι δεν έχει νόημα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι να εκφράσουμε τη λύπη μας».

 

Handout . / Reuters

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί ότι οι δημιουργοί των διαφόρων σεναρίων είναι «μυθολόγοι».

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Σότσι, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να αξιολογήσει τα όσα είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για τους δύο Ρώσους πολίτες που εργάζονται για την ρωσική στρατιωτική κατασκοπεία (GRU) , απάντησε «Ναι, είναι καλοί μυθολόγοι». Όταν τον ρώτησαν «από πού νομίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση αντλεί τέτοιες ιδέες», ο Λαβρόφ απάντησε: «από το Ίντερνετ».,

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, βρήκε κάποιες ασυμβατότητες στις φωτογραφίες των δύο υπόπτων. Μιλώντας σε ρωσικό κανάλι επέστησε την προσοχή σε δύο φωτογραφίες, με τους δύο ύποπτους Ρώσους, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Αναφερόμενη στην ασυμβατότητά τους είπε ότι τραβήχτηκαν «στο ίδιο ακριβώς σημείο, στον ίδιο και αυτό διάδρομο, την ίδια ακριβώς ώρα, ακόμη και στο ίδιο δευτερόλεπτο» και προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι είτε είναι ανακόλουθες, ως προς την ημερομηνία και την ακριβή ώρα, είτε συμβαίνει ότι οι συνεργάτες της GRU (υπηρεσία κατασκοπείας του στρατού - σ.σ) έμαθαν να περπατούν ταυτόχρονα».

 Συνεχίζοντας μάλιστα να σχολιάζει την ανακολουθία αυτή στις φωτογραφίες, η Ζαχάροβα είπε ότι «αυτό είναι τρολάρισμα σε επίπεδο θεϊκό».

Σημειώνεται ότι σε βίντεο που δημοσίευσε η Mail Online φαίνονται οι δύο ύποπτοι να κοιτάζουν βιτρίνες, λίγο αφού έχει λάβει χώρα η επίθεση. Και οι δύο είναι ντυμένοι με χειμερινά ρούχα και φαίνονται να μιλούν με ενθουσιασμό για συλλεκτικά αντικείμενα- μεταξύ των οποίων γραμματόσημα.

 

Οι δύο άνδρες -Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ- είχαν ταξιδέψει αρκετές φορές στην Ευρώπη και στην Βρετανία όπως ισχυρίζεται η ρωσική ανεξάρτητη ιστοσελίδα Fontanka.ru.

Παρά την ώριμη ηλικία τους, η ιστοσελίδα γράφει ότι τα βιογραφικά τους στοιχεία είναι φειδωλά και προκαλούν εντύπωση μυστικοπάθειας, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα ονόματα τους να μην είναι πραγματικά και να δούλευαν για την ρωσική κατασκοπεία, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, τα διαβατήρια των Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ είναι συνήθη και όχι με βιομετρικά δεδομένα και είχαν εκδοθεί πριν από δύο χρόνια. Με αυτά τα διαβατήρια ταξίδευαν συχνά στην Ευρώπη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2018 είχαν ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, στη Γενεύη, στο Μιλάνο και επανειλημμένα στο Παρίσι. Ο Αλεξάντρ Πετρόφ, τουλάχιστον μια φορά πριν επισκεφθεί το Σάλσμπερι, είχε επισκεφθεί το Λονδίνο, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου του 2017.

Στις ανοιχτές πηγές (μέσα κοινωνικής δικτύωσης κτλ) δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον Ρουσλάν Μποσίροφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ιστοσελίδα, ο Μποσίροφ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου στην πόλη Ντουσανμπέ, αλλά έμενε στην Μόσχα στην 25όροφη πολυκατοικία γνωστή ως Σπίτι επί της Μεγάλης Παραλιακής.

 

Toby Melville / Reuters

 

Ωστόσο παρά τα τηλεφωνήματα που έγιναν σε διάφορους ενοίκους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Fontanka, όλοι δήλωναν άγνοια για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο Μποσίροφ δεν είχε δραστηριότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Οι σελίδες που φαίνονται ότι δημιουργήθηκαν το 2014 με το ίδιο όνομα είναι κενές. Στο Facebook ο Μπoσίροφ έχει έναν «φίλο», μια κοπέλα από την Ουκρανία. Στο VKontakte εμφανίζονται στοιχεία που λένε ότι τελείωσε το 2004 την γεωγραφική σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας,

Τα στοιχεία για τον Αλεξάντρ Πετρόφ είναι ακόμη λιγότερα. Σύμφωνα με τα έγγραφα γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1979. Άτομο με την ίδια ημερομηνία γέννησης και τα ίδια στοιχεία βρέθηκε να υπάρχει στον κατάλογο συνεργατών της ρωσικής κρατικής βιομηχανίας ανοσιοβιολογικών σκευασμάτων Mikrogen.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)