Ποιοι ανεξάρτητοι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα μετά το διάγγελμα Σαμαρά

Ποιοι ανεξάρτητοι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα μετά το διάγγελμα Σαμαρά
Nick Paleologos / SOOC

Η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για συναινετική συμφωνία με εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, συμφωνία πακέτο για αναθεώρηση Συντάγματος και χρέος, ανασχηματισμό με είσοδο νέων προσώπων και πολιτικών δυνάμεων και εκλογές πριν το τέλος του 2015, βρίσκει σύμφωνους αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν «παρών».

Αλλάζουν την ψήφο τους σε θετική, όπως δήλωσαν στη HuffPost Greece οι Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος και Παναγιώτης Μελάς.

Όπως μας είπε ο κ. Οικονόμου «ο κ. Σαμαράς με την τοποθέτηση του βελτιώνει το πολιτικό πλαίσιο, που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές της κεντροαριστεράς, οι οποίοι ζητήσαμε εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, συνταγματική αναθεώρηση και ορισμό εκλογών εντός του 2015. Υπό αυτές τις συνθήκες πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και θα υποστηρίξω την εκλογή του κ. Δήμα».

Σε ερώτησή μας για το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι επτά βουλευτές που υπέγραψαν το εν λόγω κείμενο (Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Π. Τατσόπουλος, Γρ. Ψαριανός και από τη ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας), ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Θεωρώ δεδομένο ότι και οι υπόλοιποι δεσμεύονται από την υπογραφή τους».

Βέβαια, ο Πέτρος Τατσόπουλος δεν φαίνεται να αλλάζει στάση, καθώς όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει με ανάρτησή του στο facebook «δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ», πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος δε στον πρόεδρό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Αλέξη, ώρα να μεγαλώσεις. Τέρμα τα παραμύθια με τους "αποστάτες" Δράκους. ΄Έφτασε η ώρα ν' αντιμετωπίσεις τους αληθινούς Δράκους -και, κυρίως, την ευθύνη των ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ επιλογών».

Ναι από Γιάννης Κουράκος και Παναγιώτη Μελά

Ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος στην πρώτη ψηφοφορία είχε ψηφίσει «παρών», με δήλωσή του στη HuffPost Greece επεσήμανε ότι τώρα θα υποστηρίξει τον Σταύρο Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στο σύνολο των προϋποθέσεων που έθετα και έτσι θα ψηφίσω το Σταύρο Δήμα στην επόμενη ψηφοφορία με τον οποίο με συνδέει βαθιά φιλία», μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Δήμας θα βρει και την ψήφο του Παναγιώτη Μελά (ο οποίος σημειωτέο ήδη από την πρώτη ψηφοφορία που ψήφισε «παρών» είχε πει ότι η επόμενη ψήφος του θα είναι θετική) μας είπε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού τον βρίσκει σύμφωνο και πως «πρέπει να κοιτάξουμε την Ελλάδα, όχι να οδηγηθεί ο ελληνικός λαός σε πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα πάνε πίσω την οικονομία».

Στο «παρών» εμμένει ο Βασίλης Καπερνάρος

Παρά τα όσα γράφτηκαν νωρίτερα σε άλλα ΜΜΕ, ο Βασίλης Καπερνάρος εμμένει στην αρχική του ψήφο, δηλώνοντας ξεκάθαρα στη HuffPost Greece ότι και στην ψηφοφορία της Τρίτης θα ψηφίσει «παρών».

«Εμμένω στη θέση μου. Θεωρώ ότι το βασικό πολιτικό σύστημα είναι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση οι οποίες είναι υποχρεωμένες να συναποφασίσουν σύμφωνα με την κρισιμότητα των περιστάσεων που οι ίδιες επικαλούνται. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν μπορεί για δύο μήνες που μας έδωσαν προθεσμία οι δανειστές, η χώρα να είναι σε διαδικασία εκλογών (προέδρου της Δημοκρατίας και εθνικών εκλογών). Εάν γίνουν εθνικές εκλογές, σε αυτές θα μας οδηγήσουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση με αυτές τις συμπεριφορές τους. Πάμε λοιπόν σε εκλογές και οι όποιες συνέπειες θα τους βαραίνουν. Θα ψηφίσω “παρών” με αποκλειστική δική τους ευθύνη για το που θα οδηγηθεί η χώρα», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπερνάρος.

Ο Βύρων Πολύδωρας (που στην πρώτη ψηφοφορία είχε ψηφίσει «παρών») ήδη από την ημέρα που ξέσπασε η υπόθεση Χαϊκάλη με τις καταγγελίες για χρηματισμό, είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε καμία ψηφοφορία. Ερωτηματικό μέχρι στιγμής παραμένει το τι θα πράξουν μετά το διάγγελμα Σαμαρά οι δύο ανεξάρτητοι κεντροδεξιοί βουλευτές, Γιώργος Κασαπίδης και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, που απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν το εάν θα επιμείνουν στο «παρών», όπως και στην πρώτη ψηφοφορία οι δύο βουλευτίνες Μίκα Ιατρίδη και Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Άγνωστη παραμένει επίσης η στάση των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα (που στην πρώτη ψηφοφορία απείχαν)

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή του διαγγέλματος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δια του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου, απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα ο Σαμαράς «να επιστρέψει στην πολιτική του ερημιά».

Απορριπτική ήταν και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στο πρωθυπουργικό κάλεσμα για συναίνεση. Οι Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα (της ΔΗΜΑΡ, που όμως έχουν υπογράψει το κείμενο των οκτώ) φαίνεται να πειθαρχούν στην κομματική γραμμή.

Δημοφιλή