ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2018 20:56 EET

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

Joshua Roberts / Reuters

Ο Τζερόμ «Τζέι» Πάουελ, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε και επισήμως σήμερα τα ηνία της Fed, υποσχόμενος ότι «θα εξηγεί» ό,τι κάνει και ότι θα σεβαστεί την παράδοση της ανεξαρτησίας του θεσμού.

«Αισθάνομαι τιμή για αυτήν την ευκαιρία να υπηρετήσω τον αμερικανικό λαό. Ξεκινώντας τη θητεία μου, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεσμεύομαι να εξηγώ αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε» είπε ο Πάουελ, λίγο μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε σχετικά:

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η Fed. Τέλος εποχής για τη Γέλεν

Ο νέος πρόεδρος της Fed, που θεωρείται μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος, έχει σπουδάσει νομικά και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την τελευταία πενταετία. Ο 65χρονος Πάουελ διαδέχεται στη θέση αυτή την Τζάνετ Γέλεν, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Fed.

Η Γέλεν, που την Παρασκευή παραδέχτηκε ότι απογοητεύτηκε που δεν ανανεώθηκε η θητεία της για δεύτερη τετραετία, ως είθισται, δεν ήταν παρούσα στην ορκωμοσία του διαδόχου της σήμερα.

Ο Πάουελ, ο 16ος πρόεδρος της Fed, στη σύντομη ομιλία του επέμεινε ότι θα τηρήσει τη «μη κομματική παράδοση» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ότι θα λαμβάνει «αντικειμενικές αποφάσεις βασισμένες στα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα». Υπενθύμισε επίσης ότι η Fed διαδραματίζει «ρόλο κλειδί για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος». Εμφανίστηκε άλλωστε αισιοδόξος, παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας: «η ανεργία είναι χαμηλή, η οικονομία προοδεύει, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός», εξήγησε.

«Μέσω των νομισματικών αποφάσεών μας θα στηρίξουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης, μια υγιή αγορά εργασίας και τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα επαγρυπνεί και θα είναι έτοιμος να απαντήσει στους κινδύνους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)