Ανησυχία για τους στόχους της οικονομίας: «Καμπανάκι» από τον Ρέγκλινγκ

«Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με τη νέα κυβέρνηση».
ASSOCIATED PRESS

Οι δανειστές της Ευρωζώνης ανησυχούν πως τα μέτρα για τις συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, καθώς και η ανάκληση φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί θέτουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κίνδυνο, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Προβληματιζόμαστε πως τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τον προηγούμενο μήνα θέτουν τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ σε κίνδυνο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ, Ρέγκλινγκ, τονίζοντας πως λαμβάνει υπόψιν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως ο στόχος θα επιτευχθεί, παρά τα μέτρα.

«Είμαστε τώρα στον Ιούνιο, υπάρχουν άλλοι έξι μήνες, οπότε μιλάμε για εκτιμήσεις, αλλά με την Κομισιόν έχουμε την πεποίθηση πως ο κίνδυνος υπάρχει, πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να χαθεί με σημαντική απόκλιση» είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν προβληματισμοί επειδή «δεν τηρήθηκε η δέσμευση συνεννόησης με τους θεσμούς πάνω σε σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα...κάτι που αποτελεί ξεκάθαρα παραβίαση της συμφωνηθείσας διαδικασίας».

«Οπότε θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με τη νέα κυβέρνηση» τόνισε.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που λήφθηκαν όπως η 13η σύνταξη, οι κοινωνικές παροχές, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου που θεωρείται όπως είπε «αναπτυξιακό μέτρο», καθώς και η αλλαγή στο νόμο της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP).

Στο 19,2% η ανεργία

Στο μεταξύ, στο 19,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το α′ τρίμηνο εφέτος, μειωμένο κατά δύο μονάδες από το 21,2% του α′ τριμήνου πέρυσι και αυξημένο κατά μισή μονάδα από το 18,7% του δ′ τριμήνου 2018. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 907.061 άτομα και αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκε κατά 9,4% σε σχέση με το α′ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Από το σύνολο των ανέργων, περίπου 590.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15- 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30- 44 ετών, στο Νότιο Αιγαίο, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.814.005 άτομα και μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 2,4%, σε σχέση με το α′ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή