Ανισότητα: 26 δισεκατομμυριούχοι έχουν τον ίδιο πλούτο με 3,8 δισ. φτωχούς

Ο πλούτος τους αυξάνεται κατά 2,5δισεκ. $ τη μέρα.
C_Fernandes via Getty Images

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κατακερματίζει την κοινωνία, δηλητηριάζει την πολιτική και τροφοδοτεί τη δημόσια οργή, σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxfam κατά της φτώχειας, η οποία διαπίστωσε ότι πέρσι μόνο 26 άνθρωποι κατέχουν τον ίδιο πλούτο με 3,8 δισεκατομμύρια από τους φτωχότερους ανθρώπους. Μάλιστα, αυτή η αναλογία είναι χειρότερη από πέρσι, όπου 43 άνθρωποι είχαν στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας,

Ανησυχητικό είναι και το εύρημα της έκθεσης ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 900 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο έτος ή 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Αυτή η ραγδαία αύξηση, δεν έγινε βέβαια αισθητή από το φτωχότερο μισό του κόσμου, το οποίο είδε μείωση του εισοδήματός του κατά 11%.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να αυξάνεται στα 112 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι. Αν το δούμε συγκριτικά, «ο προϋπολογισμός της Αιθιοπίας για τη δημόσια υγεία αντιστοιχεί στο 1% της περιουσίας του».

Από την οικονομική κρίση του 2008, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί, σύμφωνα με την έκθεση, και οι πολύ πλούσιοι μαζί με τις μεγάλες εταιρείες πληρώνουν τους χαμηλότερους φόρους των τελευταίων δεκαετιών.

Ταυτόχρονα, 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 5,50 δολάρια την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Άλλωστε, παγκοσμίως, οι άνδρες κατέχουν κατά 50% περισσότερο πλούτο από τις γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η οικονομία που έχουμε σήμερα είναι κατά βάση απάνθρωπη», δήλωσε στη HuffPost com ο Πολ Ο Μπράιαν, αντιπρόεδρος της Oxfam America. O ίδιος δήλωσε απογοητευμένος, αλλά δεν τον εξέπληξαν τα ευρήματα της έκθεσης. «Δεν πρόκειται να μειωθεί ο ακραίος πλούτος μέχρι να υπάρξει ηγεσία που να αντιμετωπίσει τις ρίζες του φαινομένου και τώρα δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, που συλλέγονται από τα στοιχεία της Credit Suisse, συμπέφτουν με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, το ετήσιο «προσκύνημα» διεθνών πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών - συχνά πολύ πλούσιων, κυρίως ανδρών.

Η άδικη φορολογία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που υπογραμμίζονται στην έκθεση της Oxfam. Είναι ενδεικτικό ότι στις πλούσιες χώρες, ο μέσος όρος των υψηλότερων συντελεστών φόρου εισοδήματος μειώθηκε από 62% το 1970 σε 38% το 2013, σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation, παραθέτει το ονόματα των 26 πιο πλούσιων ανθρώπων με τίτλο η ”Η μισή ανθρωπότητα”.

Το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation, παραθέτει το ονόματα των 26 πιο πλούσιων ανθρώπων με τίτλο η "Η μισή ανθρωπότητα".
Το εξώφυλλο της γαλλικής Liberation, παραθέτει το ονόματα των 26 πιο πλούσιων ανθρώπων με τίτλο η "Η μισή ανθρωπότητα".
liberation cover

«Σήμερα, 262 εκατομμύρια παιδιά θα μείνουν σπίτι τους επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την εκπαίδευσή τους, 10.000 άνθρωποι σήμερα θα πεθάνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη που θα μπορούσε εύκολα να χρηματοδοτηθεί μέσω των κατάλληλων φορολογικών συστημάτων» λέει ο Ο Μπράιαν.

Ενώ η συζήτηση για τη φτώχεια και την ανισότητα επικεντρώνεται συχνά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα πλούσια κράτη δεν έχουν ασυλία. Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τους φόρους για τους πλουσιότερους. Παρόλο που η οικονομική του πολιτική διαφημίστηκε ως προστασία της μεσαίας τάξης, στην πραγματικότητα ωφέλησε το πλουσιότερο 1%.

Στην έκθεσή της, η Oxfam καλεί για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, μια «ανθρώπινη οικονομία», όπου τα φορολογικά συστήματα για τις εταιρείες και τους υπερ-πλούσιους θα αναθεωρηθούν για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αυτά τα χρήματα που θα προκύψουν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καθολικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες είναι βασικές για την αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας. «Η ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη», αναφέρει η έκθεση, «είναι μια πολιτική επιλογή».

Με την άνοδο των λαϊκιστικών, ακροδεξιών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο - από τις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία, μέχρι και την Πολωνία και την Ιταλία - η πολιτική βούληση για τέτοιου είδους αλλαγές φαίνεται να λείπει. Όμως ο αντιπρόεδρος της Oxfam εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει δυναμική για την οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας.

Δείχνοντας προς τις ΗΠΑ, όπου αυξάνεται η απήχηση των προοδευτικών ιδεών, λέει: «Δεν πρόκειται μόνο για την άνοδο της αριστεράς, πρόκειται για την άνοδο μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία θα θέσει το ερώτημα: Αυτή η οικονομία λειτουργεί για όλους;».

AFP via Getty Images

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Γης;

Σύμφωνα με το Forbes, οι 10 μεγαλύτεροι «Κροίσοι», σύμφωνα με τη λίστα του 2018, είναι οι εξής:

1. Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, $112δισ.

2. Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, $90δισ.

3. Γουόρεν Μπάφετ, επενδυτής, $84δισ.

4. Μπερνό Αρνό,πρόεδρος της LVMH, $72δισ

5. Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, $71δισ

6. Αμάνσιο Ορτέγκα, πρώην πρόεδρος της Inditex (Zara κλπ), $70δισ

7. Κάρλος Σλιμ Χελού, Μεξικάνος επιχειρηματίας, $67δισ

8. Τσαρλς Κοχ, Koch Industries, $60δισ

9. Ντέιβιντ Κοχ, Koch Industries, $60 δισ

10. Λάρι Έλισον, συνιδρυτής της Oracle, $58.5δισ

Με πληροφορίες από HuffPost.com

Δημοφιλή